Spätburgunder

Rote Rebsorten 

Spätburgunder

I Tyskland er spätburgunder (pinot noir) for røde vine, hvad riesling er for de hvide vine - den absolutte stjerne.

Tyskland er verdens tredjestørste producent af pinot poir. Det tyske navn for druen, spätburgunder, kommer af ordene ”sent” (spät) og modnede pinot-druer (burgunder).Druesorten er følsom over for klima og jordbund og har brug for en vis varme for at trives, og samtidig befinder den sig godt i kalkholdig jord. Som navnet antyder er det en druesort, der modner sent (spät). Druen producerer elegante, fløjlsagtige vine med en karakteristisk bouquet, der kan minde om bitre mandler eller brombær. Druen frembringer forskellige nuancer alt efter oprindelsessted, vinificering - og naturligvis producent.

Den traditionelle tyske spätburgunder er lysere i farven og har et lavere indhold af garvesyre end sine ligesindede fra varmere klimaer. I dag producerer mange nutidige tyske vinproducenter dog vine, der er mere internationale i deres stil - det vil sige, at de er mere fyldige og har et højere indhold af garvesyre. Ofte får vinene større dybde og kompleksitet (og en lille snært af vanilje), hvis de modnes i små, 225-liters egetræsfade. Lidt over 11,5 procent af Tysklands vindyrkningsareal er helliget spätburgunder, hvoraf den største andel er beplantet i Ortenau- og Kaiserstuhldistrikterne i Baden.

rote Rebe hängend am Rebstock