Kvalitetskategorier

Quality categories

Among the most important legally required declarations on a label is a wine's quality category. The German wine law makes far more distinctions within the two broad quality categories mandated by the European Union wine law - table wine and quality wine - than other wine-growing countries.

The ripeness of the grapes at harvest time is a key factor to a wine's quality category. One indication of ripeness is an increasing amount of natural sugar in the grape juice or must. The riper the grapes, the higher the amount of natural sugar in their juice (measured as «must weight» in degrees Oechsle - click «Must Weights» for details) and, hence, the greater the potential quantity of natural alcohol in a wine. The wine law has established legal minimum amounts of natural alcohol that a wine must achieve in order to qualify for a specific quality category. Natural alcohol is of natural origin. It is measured prior to fermentation and prior to implementing cellar techniques to strengthen alcoholic content via concentration or enrichment (see chaptalization below). Existing alcohol reflects yeast performance, i.e. it is the amount of alcohol that is actually produced when yeast converts the sugar in grape juice during fermentation. It is the amount of alcohol in the bottle, expressed in percent by volume on the label - a mandatory declaration since 1988.


Siden 1. september 1994 har den tyske vinlov tilladt produktionen af en speciel type QbA, en kvalitetsvin med en garanteret oprindelse. Qualitätswein garantierten Ursprungs (QgU), er en QbA fra et specifikt distrikt, vingård eller landsby, der har en konsistent smagsprofil i overensstemmelse med oprindelsesbetegnelsen. Disse vine er genstand for strengere sensoriske og analytiske krav. En gruppe Mosel-producenter nær grænsen til Luxembourg, var de første, der anvendte QbU betegnelsen på en Obermosel Elbling trocken (tør).   

Qualitatswein mit Prädikat, forkortet QmP (kvalitetsvin med særlige egenskaber) skal opfylde følgende betingelser:

  • være produceret udelukkende af tyske produkter fra den lovbestemte liste af anerkendte druesorter, der er tilladt i Tyskland, dyrket i en Bereich (distrikt) fra en af de 13 specificerede vindyrkningsområder; regionen skal erklæres på etiketten
  • skal nå et naturligt alkoholindhold som ved lov gælder regionen, druesorten og særlige egenskaber (modningsniveau ved høst) for vinen
  • skal nå et vedvarende alkoholindhold på mindst 7% (minimum for Beeren-, Trockenbeerenauslese og Eiswein er 5.5%)

Det er aldrig tilladt at anvende chaptalisering for disse vine.

Derudover skal en af følgende seks kategorier fremgå på etiketten og vinene er samtidig underlagt yderligere bestemmelser om modenhedsniveau og i nogle tilfælde høstmetode. I faldende rang efter modenhed ved høst er kategorierne følgende:

  • Kabinett: fremstillet af fuldt-modne druer. Fine, normalt lette vine med lavt alkoholindhold. Fremragende med eller uden måltider.
  • Spätlese: betyder bogstaveligt talt 'sen høst'; fremstillet af modnere druer, der normalt er blevet plukket på et senere tidspunkt i høsten. Disse vine er mere intense i smag og koncentration, men ikke nødvendigvis søde. God med rigere, mere smagfuld retter, eller kan nydes som stand-alone glas. 
  • Auslese: fremstillet af udvalgte, meget modne druer. Noble vine, intense i bouquet og smag og typisk (men ikke altid) søde
  • Beerenauslese (forkortet BA): fremstillet af individuelt-udvalgt, overmodne bær, der typisk er inficeret med Botrytis cinerea (ædelråd). Disse er sjældenheder, kun høstet, når usædvanlige vejrforhold gør det muligt for druerne at modne i dette omfang. De er bemærkelsesværdige for deres holdbarhed (kan opbevares i årtier). Bemærkelsesværdigt rige, søde dessertvine eller kan nydes som stand-alone glas. 
  • Eiswein: fremstillet af druer så modne som BA, men høstes og presses mens de er frosne. I sandhed unikke vine med en bemærkelsesværdig koncentration af frugtsyre og sødme. 
  • Trockenbeerenauslese (forkortes TBA): fremstillet af individuelt-udvalgt bær, der er overmodne (og typisk inficeret med ædelråd) og tørret næsten til rosiner. En sjældenhed, Ekstraordinær holdbarhed, rig, sød, lækre, honning-agtige vine.  

BA og TBA må ikke høstes mekanisk. De enkelte statsregeringer har beføjelse til at afgøre, om Auslese og Eiswein må høstes mekanisk eller ej.

Kabinett vine må ikke komme på markedet før den første januar, der kommer efter høsten, mens højere prædikat vine ikke må komme på markedet før den første marts efter høsten.


Deutscher Wein (tidligere “Tafelwein”)

Deutscher Wein skal opfylde følgende betingelser:

  • være produceret udelukkende af tyske produkter fra den lovbestemte liste af anerkendte druesorter, der er tilladt i Tyskland. Siden 1. august 2009 har det været tilladt at skrive druestokken på etiketten.
  • skal nå et naturligt alkoholdindhold (mostvægt) på 5% (44o Oechsle) i klimazone A (alle tyske vinproducerende regioner med undtagelse af Baden) og 6% (50o Oechsle) i klimazone B (Baden).
  • skal opretholde et alkoholindhold på minimum 8,5% i zone A og B.
  • skal nå en samlet syregrad på minimum 4,5 gram/liter.

Alkoholniveauet i disse vine kan styrkes forud for fermentering ved koncentration (fordampning af druemost under vakuum) eller beriges (tilsætning af dry-cane eller roesukker eller koncentreret druemost til den [stadig] ufermenterede saft).  

Note: Blandinger af bordvin fra forskellige EU-lande, dvs. Euroblends, skal indeholde en erklæring på etiketten, der angiver, hvor druerne er dyrket, eller at det er en blanding fra flere lande. Kun "Deutscher" Tafelwein er 100% tysk i oprindelse.

Deutscher Landwein (superior bordvin), en kategori, der blev kreeret med høsten i 1982, skal opfylde følgende betingelser:

  • være produceret udelukkende af tyske produkter fra den lovbestemte liste af anerkendte druesorter, der er tilladt i Tyskland, dyrket i en af de 19 "Landwein" regioner (altså tilladt i alle vinproducerende regioner med undtagelser af Franken), regionen skal deklareres på etiketten
  • skal nå et naturligt alkoholindhold på minimum 0,5% mere end den simple "Tafelwein" og udvise "regionale" karakteristika
  • skal være enter trocken (tør) eller halbtrocken (off-dry) i stilen
Weinberge im Sommer

Alkoholniveauet i disse vine kan før fermentering beriges ved at tilsætte dry-cane eller roesukker. Denne procedure kaldes også chaptalisering, opkaldt efter sin opfinder, den franske videnskabsmand Jean-Antoine Chaptal (1756-1832). Det eneste formål er at øge det endelige alkoholniveau i vinen - det tilførte sukker (sammen med druernes naturlige sukker) omdannes i forbindelse med gæringen. EU's vinlov begrænser mængden af ekstra alkohol, der kan opnås ved denne kælderteknik til 3,5% (28 gram alkohol per liter) i zone A og 2,5% (20 gram alkohol per liter) i zone B.

Vin-kvalitetskategorien (vine fremstillet af mode, meget modne eller overmodne druer) består i Tyskland af to kategorier. Disse vine gennemgår en kvalitetskontrols-test og skal bære et kvalitetskontrols-testnummer (A.P.Nr.) på etiketten.

Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete, forkortes QbA (kvalitetsvine fra en af de 13 specificerede vinproducerende regioner) skal opfylde følgende betingelser:

  • være produceret udelukkende af tyske produkter fra den lovbestemte liste af anerkendte druesorter, der er tilladt i Tyskland, dyrket i en af de 13 specificerede vinproducerende regioner; regionen skal deklareres på etiketten. 
  • skal nå et naturligt alkoholindhold svarende til en mostvægt mellem 51 og 72o Oechsle (afhængig af region og druesort)
  • skal nå et vedvarende alkoholindhold på minimum 7%

Alkoholniveauet i disse vine kan øges før fermentering ved chaptalisering.