Etiketten

Smag & kvalitet

Etiketten

En vinetiket er mere eller mindre visitkortet for en vin. Det giver forbrugeren et væld af informationer, der er relevante i købsprocessen: årgang, druesort, oprindelse, kvalitetskategori, vintype og vinstil, alkoholindhold, navn på producent og testnummeret for kvalitetskontrol-testen.

Dele af denne information er obligatorisk, mens andre er valgfrie. Vinloven angiver størrelsen på skriften for bestemte informationer. Etiketterne på Qualiätswein eller Qualitätswein mit Prädikat skal vise kvalitetskategorien af vinen såvel som oprindelsesregionen. Etiketten kan også nævne en mere snævert defineret oprindelsesbetegnelse, som f.eks. en landsby eller en landsby efterfulgt af et vingårdsnavn.

Kvalitetskontrol-testnummeret (A.P.Nr.), producent (Gutsabfüllung eller Erzeugerabfüllung) eller aftapper (Abfüller), Alkoholdindholdet anført som procent af volume samt flaskens flydende indhold er alle obligatoriske angivelser. Restsukkerindholdet er tilladt men valgfrit. Årgangen kan kun nævnes, hvis 85% af vinen er fremstillet af druer høstet i det år.

En druesort kan kun nævnes, hvis 85% af vinen er fremstillet af den pågældende sort, og dens typiske smag afspejles i vinen. To sorter kan navngives (i faldende rækkefølge efter deres indhold), hvis vinen udelukkende er fremstillet af disse to sorter.

De forskellige oplysninger på en etiket er faktisk til forbrugernes fordel. På den anden side er der mange forbrugere, der finder det overvældende, især hvis der ikke findes noget personale på salgsstedet for at tilbyde rådgivning.


Kvalitetskontrol-testnummeret er et godt orienteringspunkt, og det samme er navnet på en anerkendt producent. Druesorten påvirker i høj grad vinens bouquet og smag. De tørre vinstile er typisk angivet på etiketten: trocken angiver meget tørre vine, og off-dry vine mærkes halbtrocken. Navnet på en vingård giver et referencepunkt, men viser sjældent meget om, hvad man kan forvente - ikke mindst fordi en vingård ofte ejes af flere producenter, der hver især producerer sin egenartede vinstil.


I den senere tid har der været en række initiativer Tysklands vinregioner, der har til hensigt at forenkle etiketterne på vinene. Formålet for producenterne har været at gøre det lettere visuelt at afkode, hvilken type vin, man har at gøre med. Nogle begrænser dataene til druesort, stil og producentens navn og udelader navnet på en vinmarken.

Andre putter alle de valgfrie oplysninger på en bagetiketten, hvorved informationsindholdet på den forreste etiket mindskes. Sidst mens ikke mindst: I løbet af de seneste par år er kreativiteten i etiketdesignet øget markant, blandt andet i form af de såkaldte "artists' labels", der viser at tyske vinproducenter er med på beatet.

 

Monr_2560_1728.jpg