Specialiteter & regionale vine

Taste & Quality Taste & Quality 

Specialiteter og Regionale vine

Foruden de mange vine hvis navne er baseret på deres farve og/eller produktionsmetode tillader vinloven også en række af specialiteter og regionale vine. Her er nogle af de mest populære:

  • Liebfrau(en)milch: en mil (snarere end dry så off-dry) Qualitätswein (QbA) fra Rheingau, Nahe, Rheinhessen eller Pfalz, der består af minimum 70% af følgende grønne druesorter: Riesling, Müller-Thurgau, Silvaner eller Kerner.
  • Riesling-Hochgewächs: En 100% Riesling QbA med minimum 1,5% mere naturligt alkohol (= ca. 10o Oechsle) en hvad der minimum er krævet ved lov. Vinene skal opnå mindst tre point under den officielle kvalitetskontrolundersøgelse sammenlignet med det normale minimum på 1,5 point.
  • Affenthaler Spätburgunder Rotwein: En spätburgunder (pinot noir) kvalitetsvin fra specifikke dele af Baden-regionen nær Baden-Baden og Bühl.
  • Ehrentrudis Spätburgunder Weissherbst: En spätburgunder (pinot noir) rosé kvalitetsvin fra Tuniberg-distriktet i Baden.
  • Moseltaler: En Mosel-Saar-Ruwer QbA cuvée bestående af følgende grønne druesorter: Riesling, Müller-Thurgau, Elbling eller Kerner. Vinene skal have et restsukkerindhold på mellem 15-30 gram/liter og et minimum syreindhold på 7 gram/liter. 
  • RS (Rheinhessen Silvaner): En 100% Silvaner QbA, der ikke har mere end 4 gram/liter restsukker (dry) og et syreindhold på minimum 5 gram/liter. Vinene skal opnå mindst tre point under den officielle kvalitetskontrolundersøgelse samt gennemgå yderligere sensoriske tests af et panel.
  • Charta Riesling: En 100% Rheingau Riesling - kvaliteten enten QbA eller Prädikat med et restsukkerindhold mellem  9-18 gram/liter (off-dry) og et syreindhold på minimum 7,5 gram/liter. Vine skal opnå højere mostvægte end krævet ved lov og gennemgå sensoriske tests af et smagepanel (ud over A.P.Nr.-proceduren).
  • Loreley: En 100% Mittelrhein Riesling QbA mde et restsukkerindhold mellem 9-18 gram/liter (off-dry). Vinene skal opnå mindst 2,5 point i forbindelse med den officielle kvalitetskontrolundersøgelse.
  • Selection: Tørre regionale vine (Rheinhessen, Baden), der produceres af traditionelle sorter, ældre vinstokke (mindst 15 år gamle), lavere udbytte end lovbestemt og højere end gennemsnittet kvalitetsstandarder. Flasker har en særlig forsegling eller logo.

Yderligere nævneværdige initiativer:

  • Premium wines (eller serier af vine) produceret af individuelle vingårde, kommercielle vingårde og / eller kooperativer. Iøjnefaldende flasker og etiketter samt karakteristiske navne er kendetegnene for disse specialiteter.

  • Økologiske vine. Økologisk vindyrkning og kælderpraksis er ikke en ny ting i Tyskland. Faktisk kan tyske vinproducenter anses som pioneer inden for dette område. Mål og praksis omfatter:

    • integreret vindyrkning stræber efter at reducere brugen af kemiske og syntetiske plantebehandlingsstoffer så meget som muligt og erstatte dem med biologiske eller naturlige materialer til bekæmpelse af sygdomme og skadedyr;
    • miljøvenlig vitikultur søger at bevare eller om nødvendigt genoprette et habitat for planter og dyr, som udgør en naturlig del af en vingårds økosystem
    • økologisk vitikultur har til formål at opretholde og / eller forbedre jordens frugtbarhed gennem naturlige, økologiske midler frem for brugen af kemiske gødninger.   

   

20071115_16_01_025_A4_2560_1728.jpg