Vinkrystaller

Taste & Quality Taste & Quality 

Krystaller i vin

Tartratkrystaller – Et element i fine vine

For at undgå forvirring: Tartratkrystaller i vine, også kendt som "Weinstein" i Tyskland, er hverken skadelige eller et tegn på ringe kvalitet - snarere tværtimod, er er det karakteristika i vine, der er rige på mineraler. Mens tartrater kan krystallisere i unge vine, bundfalder de ofte i ældre, top-kvalitets vine såsom Auslese, Beerenauslese og Trockenbeerenauslese. De små krystaller, der dannes på bunden af korken eller på siderne af flasken indikerer at vi har at gøre med en vin, der har haft gavn af en lang flaskealdring.


Lag af tartratelementer udvikler sig også langsomt på indersiderne af vinfadene. Når man lyser væggene op på et gammelt fad ligner det til forveksling en ishule fyldt med glimtende krystaller.


Hvordan udvikler krystaller sig i vine?

Modne druer har et højere niveau af vinsyre. Jo længere druerne modner på stokken, jo længere tid har de til at absorbere mineraler fra jorden. Lidt efter lidt, når disse mineraler kommer i kontakt med denne vinsyre, kan der udvikle sig krystaller. I stedet for at opløses i vinen præcipiterer de og sætter sig på siden eller på bunden af flasken, på korken eller på indersiden af fadet.

 

Krystaller i flasken - mere aroma i vinen

Selvom tartratkrystaller ikke influerer på vinens kvalitet, er der stadig en interessant sammenhæng mellem de to. Langsom gæring ved lave temperaturer hjælper med at bevare vinens aromaer. Det resulterer også i at tartratophobning udviler sig senere i flasken, end når vinen stadig er i tønden. Dermed kan krystaller anses som et symbol for en god vinproducent og en god vin.

 

 

20071115_06_01_022_A4_2560_1728.jpg