Historie

Viticulture & Winemaking Viticulture & Winemaking 

Historie

Verdens ældste vinflaske findes på Pfalz's Historiske Museum i Speyer

Nutiden druesorter er opstået gennem en århundreder-lang udvælgelsesproces. De vilde vinstokke, der smagte bedst og syntes at være bedst egnede til vinfremstilling blev dyrket og har siden udviklet sig til de arter vi kender som vitis vinifera. Der findes bevis for at der eksisterede vitikultur tusinder af år før vor tidsregning, specielt i de højtudviklede Mellemøst-civilisationer, der i dag udgør det moderne Egypten, Iran og Israel. Der blev også dyrket druer i Grækenland og Italien før vor tidsregningsæra. I Asia Minor blev Dionysus tilbedt som vinens gud mens Bacchus var sin romanske modstykke.  


Som følge af romernes erobringer nord for Alperne for cirka 2.000 år siden kom vitikulturen til de germanske områder. Karl Den Store regulerede vitikulturen og vinikulturen. Klostrene var centrum for vinkulturen og vin var folkets drik. Dokumenter viser, at der eksisterede vinmarker i stort set hele Tyskland i Middelalderen. Dog første de klimatiske forandringer og forbedrede ølproduktionsmetoder samt øget import af vin til et fald i antallet af vinmarker efter 1400 tallet. 

Mange vinmarker var stadig beplantet med forskellige druesorter, der stod side om side så sent som 1800-tallet. I slutningen af århundredet stod vinudviklingen stort set stille, da vinlusen hærgede. Som resultat forsvandt mange af de oprindelige druesorter. Vinudviklingen blev genoptaget ved århundredeskiftet med introduktionen af podning af stokkene med phylloxera-resistente amerikanske rodstokke - en praksis der senere er gjort obligatorisk. Vinavl og udvælgelse ledte til de druesorter der i dag er dominerende i den tyske vinproduktion.