Details

Nyheder

Høstrapport 2020

31/01/2021

Årgang 2020 var for de fleste tyske vinområder præget af et intenst, varmt og ‘turboladet’ efterår. “Især de røde druer nød det varme vejr. Der er store forventninger til alle områders rødvine, som allerede nu er dybrøde og har en intens bæraroma og et fløjlsagtigt udtryk, som blot vil udvikles i takt med at vinene modnes yderligere i kælderen”, udtaler det tyske vininstitut (DWI).


Den 30. november blev 2020-årgangen i flere regioner kronet med en vellykket høst af frosne druer til eiswein. Den samlede høst endte mængdemæssigt på omkring 8,6 millioner hektoliter. Lidt mere end foregående år og to procent under 10-års gennemsnittet. Imidlertid er udbyttet ret ujævnt fordelt over hele landet. Franken fik en historisk lille høst på 38 procent under gennemsnittet for området, mens vinbønderne i det lille Hessische Bergstrasse hentede 31 procent flere druer end normalt. Rheinhessen landede på stort set gennemsnitsniveauet for området, mens det andet store område, Pfalz, fik en stigning på 6 procent. Baden og Württemberg estimerer et fald i høstmængden på ti procent. 

Ahr (562 hektar)

"Vinåret 2020 kan forenklet beskrives som: Lille mængde – meget god kvalitet,” siger Knut Schubert, distriktschef for vindyrkerforeningen i Rheinland-Nassau. Efter et lavt udbytte i 2019 er årets forventede volumen på 39.000 hl igen på niveau med det normale gennemsnit – men set fra vinproducentens synspunkt, måtte det gerne have været lidt højere. Vinmarkerne i de stejle områder med terrasser, der er typiske for den smalle Ahr-dal, led især af tørke. I Altenahr-området var der desuden sen frost i maj, hvilket yderligere påvirkede det forventede udbytte. Sygdomme, råd og skadedyr optrådte hele året. Al høst sker udelukkende manuelt på Ahrs skråninger, og kun de vandstressede dele af klaserne skulle fjernes. For at imødekomme den øgede efterspørgsel efter hvidvin er andelen af ​​Blanc de Noir i Ahr steget de senere år. På samme måde bliver rosévine også stadig mere populære, og derfor blev mange områder høstet tidligere end normalt.” Årgang 2020 i Ahr vil overbevise kendere med fremragende vinkvalitet. Mostvægte på over 100 grader Oechsle var ikke ualmindelige for Pinot-sorterne,” siger Schubert. Farven på Frühburgunder og Spätburgunder (Pinot Noir) er også dyb rød.

Baden (15.836 hektar)

Høsten var i 2020 tidligere end nogensinde! Vinproducenterne i det sydvestligste tyske vinområde begyndte at høste deres druer i midten af ​​august. I 2020 kan vinbønderne i Baden se tilbage på optimale vejrforhold med mange kølige sommernætter. Dette var en fordel, især for Pinot-sorterne, som er de typiske druesorter her. "2020 var i Baden et forholdsvis let år for vinmarkerne – uden sygdomsproblemer," siger Badens vindyrkerpræsident Rainer Zeller. Vinproducenterne var i stand til at høste ekstremt sunde druer. Vinene er kendetegnet ved en tilsvarende frugtagtig karakter, og de røde vine ved deres intense farve. Kun tørken forårsagede ulemper. På grund af den manglende nedbør var udbyttet lidt lavere, hvilket især var tydeligt for Pinot-sorterne. Samlet set er det anslåede høstudbytte på 1,1 millioner hl – 11 procent under det foregående års niveau og 10 procent under det normale gennemsnit. Vindyrkerne har oplevet problemet med vandmangel i flere år, og vindyrkerforeningen tager også spørgsmålet alvorligt. "I fremtiden bliver vi nødt til at tænke på kunstvanding," siger Zeller. Derfor installeres der allerede vandingssystemer på mange nyetablerede vinmarker.  

Franken (6.137 hektar)

Den gode druekvalitet er den største trøst for Frankens vindyrkere, for høsten blev historisk lille. Med anslået 267.000 hl, endte høsten hele 38 procent under gennemsnittet for de seneste 10 år. Den mindste høst i 35 år. Dette skyldes, at en dobbelt udfordring ventede langs Main-floden og Steigerwald i år: For det første forårsagede sen frost i maj enorme skader, især ved sløjfen på ​​Main-floden. Dette blev efterfulgt af en længere periode med tørke i hele området. Som Beate Leopold fra Weinbauring Franken rapporterer, blev vandreserverne i jorden opbrugt efter tørkeårene 2018 og 2019. "Jorden er ikke længere mættet," siger hun. Vinproducenterne er derfor udfordret de kommende år. Vindmaskiner skal hjælpe mod frostnætter i fremtiden. Flere steder installerer vindyrkerne vandingssystemer for at modvirke tørken. Men det er indsatsen værd, og det kan smages på de unge 2020-vine. De er rige på frugt og har en levende syre. "2020 er en lille årgang, men Silvaner viser sig at være en vinder af klimaet, og den ved godt, hvordan man sætter det frankiske terroir i rampelyset," siger områdets vindyrkerpræsident Artur Steinmann.

Hessische Bergstraße (463 hektar)

Det mindste af alle tyske vinområder er blandt ​​de heldige regioner, som var i stand til at få en markant større høst i hus end normalt. Med en forventet høst på 38.000 hl, er det hele 31 procent højere end gennemsnittet de seneste ti år. Vinregionen registrerede således den stærkeste vækst i høstmængden af alle tyske vinområder i 2020. Den store høst kom tilmed meget hurtigt i hus. Masser af solskin og temperaturer ofte over 25 grader betød, at druerne modnede hurtigt – og sukkerindholdet fulgte med. For at holde mosten så frisk som muligt, foregik hovedparten af høsten tidligt om morgenen eller om natten. Vinåret i Hessische Bergstrasse var også præget af langvarig tørke og varme temperaturer. Som et resultat er det samlede syreniveau lidt lavere end normalt. Druerne var over hele vækstsæsonen meget sunde, hvilket også skyldes vejret: Lille nedbørsmængde betyder også en lav modtagelighed for sygdomme.

Mittelrhein (468 hektar)

Væksten i vinmarkerne i Mittelrhein startede allerede i april. Et usædvanligt varmt forår betød, at vinproducenterne kunne se deres vinstokke springe ud mange dage tidligere end normalt. Tidlig vækst betyder også større risiko for frostskader, og natten mellem den 5. maj og 6. maj lå mange søvnløse. Vejrudsigten meldte frost, og vinstokkenes knopper var allerede i vækst. Størstedelen af ​​vinbønderne blev heldigvis forskånet, og kun Oberwesel oplevede kritiske temperaturer. Herefter udviklede druerne sig meget forskelligt – afhængigt af, hvor og hvor meget det regnede. "Udviklingen af ​​druer og vinstokke i Mittelrhein var meget forskellig i år og afhang af vandforsyningen," siger Gerd Knebel fra vindyrkerforeningen i Mittelrhein. Sommeren var for det meste afslappende for vinproducenterne, som ikke behøvede at kæmpe med hedebølger eller storme som i det foregående år. "Det var glædeligt, at druerne i år kunne høstes i en meget tilfredsstillende sundhedstilstand," fortsætter Knebel. En ukompliceret høst, modsat de foregående år. Samlet set vil høsten sandsynligvis ligge på 31.000 hl, hvilket er omkring 11 procent over det normale gennemsnit.

Mosel (8.744 hektar)

Når vinbønderne fra Mosel taler om et "misundelsespræget efterår", beskriver de den meget forskellige fordeling af udbytter og kvalitet i området. Moselfloden slynger sig 230 kilometer gennem vinlandskabet, og du finder ofte forskellige forhold efter hvert sving i floden. Så det kan ske, at en vinproducent høster sin bedste årgang nogensinde, mens kollegerne et par landsbyer derfra har en skuffende høst. Alle havde dog én ting til fælles i 2020: Det var tredje år i træk præget af langvarig tørke. Hvorvidt en vinproducent var blandt vinderne eller taberne i efteråret, afhang derfor hovedsageligt af mængden af ​​regn i markerne. ”Der er klare lokale forskelle. De fleste vinproducenter skal dog være tilfredse,” siger Stefanie Vornhecke, som er vicepræsident for vindyrkerforeningen. Især efter den usædvanligt lille høst i 2019 er høstmængden i år anslået til 813.000 hl – ti procent over det normale gennemsnit. En fordel ved den tørre årgang var, at vinproducenterne i Mosel havde få problemer med sygdomme i vinmarkerne. De kunne således høste helt sunde druer med moderat syre. Mostvægten lover meget typiske Moselvine med intense aromaer og en frugtagtig karakter. Dette passer især til Mosels klassiske Kabinett-vinstil, og 2020 bød på perfekte betingelser hertil. Fans af denne letbenede, frugtagtige og lav-alkoholiske vinstil kan se frem til en særligt god årgang.

Nahe (4.239 hektar)

Præsidenten for Nahes vindyrkerforening, Thomas Höfer, beskrev året 2020 som en ”Triple A”-årgang. Mængde og kvalitet samt vækstbetingelserne var usædvanligt gode. En sådan kombination er sjælden. I Nahe var der næsten ingen sen frost og kun lidt hagl. Druerne havde relativt tidligt opnået fremragende mostvægte og var helt sunde og modne. Vindyrkerne fra Nahe høstede anslået 339.000 hl, syv procent mere end det normale gennemsnit. De fleste vinhuse begyndte at høste omkring en uge tidligere end normalt. Det var i den anden uge af september. Også her spillede heldet ind. Mange vinbønder havde nemlig høstet inden en våd periode begyndte i september, og den kunne have truet druernes sundhed og kvalitet. I de foregående måneder var der også i Nahe for lidt nedbør. Især unge vinstokke, hvis rødder endnu ikke er så dybt forankrede, blev stresset af tørke på grund af manglen på regn. "Vi har brug for forskning i sorter af vinstokke, der bedre kan klare disse forhold," siger Höfer.

Pfalz (23.684 hektar)

Pfalzs held viste sig allerede i foråret. Vegetationen kunne udvikle sig ved milde temperaturer uden frostskader. De første grønne skud brød frem ni dage tidligere end i de foregående år. Varmere end gennemsnittet var den røde tråd i de første måneder. Alle udviklingsstadier i vinmarkerne startede tidligere og forløb hurtigere end normalt. I juli forårsagede en varmeperiode, der varede flere dage, dog ‘solskoldning’ af druerne. Sensommeren var også tør, så vinproducenterne kunne høste i fred og i de fleste tilfælde uden tidspres. Pinot’erne var den eneste undtagelse: Her krævedes hastighed, så mostvægten og dermed alkoholværdierne ikke blev for høje. Fordelen ved tørken var, at der ikke var fx svampesygdomme. Med anslået 2,3 millioner hektoliter høstede vinproducenterne seks procent mere end gennemsnittet de ti foregående år. Takket være druernes sunde tilstand, var der perfekt kvalitet at arbejde videre med i kælderen. 2020-vinene fra Pfalz er allerede koncentrerede og velstrukturerede med moden frugt og høj farvetæthed, hvilket er særligt gavnligt for de røde vine.

Rheingau (3.185 hektar)

Rheingau er et af de få tyske vinområder, hvor vinproducenterne kunne se frem til en høst over gennemsnittet i 2020. Med ca. 251.000 hektoliter vin var høsten 20 procent over det normale gennemsnit. Vinproducenterne anser året som atypisk, da det allerede begyndte med en tidlig knopskydning og vækst. Rheingaus vinmarker blomstrede næsttidligst siden man begyndte at registrere det. Hele 16 dage tidligere end gennemsnittet for de seneste 30 år. Dette førte derfor også til en meget tidlig høst. Rieslinghøsten begyndte i midten af ​​september, hvilket er ret usædvanligt for Rheingau. Samtidig var forholdene ideelle og plukkerne var i stand til at arbejde under optimale vejrforhold. Efteråret gik roligt og afslappet uden tidspres på grund af gunstigt vejr og fraværet af råd. "Vi kan være meget tilfredse med de sunde, aromatiske druer," sagde præsident Peter Seyffardt om kvaliteten. Årets eneste ulempe var – som for andre regioner i vækst – tørkestressen især i yngre vinstokke.  

Rheinhessen (26.860 hektar)

Også i Tysklands største vinregion var manglen på nedbør en af ​​de største udfordringer i 2020. Regnen fordelte sig meget forskelligt over hele regionen, men der var alt for lidt overalt – for tredje år i træk. "De seneste par år har vist, at debatten om kunstvanding også vil få betydning i fremtiden inden for vinavl," siger Bernd Kern, administrerende direktør for Rheinhessens vindyrkerforening. Vejret havde imidlertid også sine gode sider, nemlig at Drosophila suzukii, kendt som pletvingefrugtflue, som man har frygtet i flere år, ikke forårsagede nogen problemer i 2020. Den anslåede høst på 2,45 millioner hl var gennemsnitlig og matchede næsten nøjagtigt det foregående års høst. "Dette resultat afspejler imidlertid ikke de nedbørsafhængige, undertiden betydelige udsving i udbyttet," siger Kern. Med hensyn til kvalitet slutter 2020 sig til de solide foregående årgange. På grund af druernes sunde tilstand har de unge vine en fokuseret aroma, og til trods for de høje temperaturer i sensommeren bevarede druerne tilstrækkelig syre. Vejret var særligt gunstigt for de røde druer, som kunne modne perfekt. Således præsenterer de sig allerede i dag med flotte tanniner og en dyb rød farve.

Saale-Unstrut (798 hektar)

I Saale-Unstrut ved man nøjagtigt, hvad ‘cool climate’ betyder – med alle dets fordele og ulemper. Sammenlignet med de andre tyske vinregioner ligger området særligt langt mod nord og må derfor ofte kæmpe med køligere forhold. I år viste kulden sin grimme side. Frost i midten af ​​maj forårsagede betydelig skade. "Der har været frost i hjørner af området, hvor der aldrig har været frost," siger præsidenten for vindyrkerforeningen, Hans Albrecht Zieger. Konsekvenserne blev derefter tydelige i efteråret: Med anslået 32.000 hektoliter høstede vinproducenterne omkring 30 procent mindre end gennemsnittet i de seneste ti år. Dette ville betyde, at 2020 ville undergå den allerede magre 2019-årgang med 14 procent. Men på trods af den skuffende mængde lover de unge vine fra Saale-Unstrut en høj kvalitet. Takket være det specielle klima på 51. breddegrad er Saale-Unstrut-vinenes karakter sprød, livlig og ligetil.

Sachsen (493 hektar)

I midten af ​​april så mange steder i Sachsen ret mystiske ud: Store fakler og små bål brændte i nogle vinmarker i løbet af natten. Vinproducenterne tændte dem for at beskytte deres vinstokke mod nattens varslede frost. Vinplanternes skud var nemlig allerede sprunget ud og derved forsvarsløse over for de ødelæggende kolde temperaturer. Andre vinbønder forsøgte at bruge små vindmøller i vinmarkerne for at hvirvle og blande den iskolde luft ved jordoverfladen med den højereliggende og varmere luft. Desværre reddede sådanne foranstaltninger kun en lille del af skuddene og dermed blomster og druer, og der var alvorlige frostskader i mange dele af regionen. Som om det ikke var nok, bød sommeren også på lokale haglstorme i vinmarkerne, som også senere blev udsat for den tørke, der kendetegner 2020 i hele Tyskland. Det var virkelig ikke et let år for Sachsens vinproducenter. Konsekvenserne blev i sidste ende tydelige i efteråret: Ifølge det seneste skøn endte vinhøsten på kun 21.000 hl og var dermed 19 procent under forrige års høst og fem procent under gennemsnittet for området. En trøst for de fleste vinproducenter var druernes kvalitet: De unge vine er allerede ekstremt afbalancerede og harmoniske. Dette gør 2020-vinene fra Sachsen til en endnu større sjældenhed, end de allerede er.

Württemberg (11.394 hektar)

Württembergs vinbønder blev i 2020 delvist ramt af sen frost i maj. I nogle vinmarker blev alle skuddene frostskadede, og dermed var vinmarkerne beskadigede allerede fra starten af ​​vækståret. Dette afspejlede sig også i Württembergs høstmængde, som er anslået til 894.000 hl og dermed ca. to procent under den ligeledes lille høst fra 2019. Sammenlignet med det normale høstgennemsnit for området, svarer dette til et minus på hele ti procent. På den positive side tæller det varme, tørre vejr, som var gunstigt for de røde druesorter, der er fremherskende i regionen. Mere end 70 procent af de vine, der dyrkes i Württemberg, er nemlig røde og modnes perfekt under tørre og solrige forhold. "Vi kan se frem til røde vine med langt lagringspotentiale," siger Hermann Morast, administrerende direktør for Württembergs vindyrkerforening. De hvide vine afspejler også den flotte druekvalitet, som blev høstet med optimal sundhed og høje sukkerværdier. De unge vine er tilsvarende meget aromatiske og intenst frugtagtige, hvilket kompenserer for mange bekymringer og udfordringer. ”Vi vil huske 2020 som et år med meget god kvalitet,” siger Morast.