Details

Nyheder

Isvin markerer perfekt afslutning for den tyske 2018-vintage

05/02/2019

Vinterens kuldegrader har givet optimale vejrforhold for at kunne høste druer til den delikate vinspecialitet isvin, som markerer kronen på det forgangne års vintage-vine.


Takket være de kolde temperaturer under frysepunktet i dagene mellem den 19. og 22. januar har adskillige vinproducenter i næsten alle tyske vinregioner med succes kunnet høste druer til isvin.

Kvalitetsdruer til isvin må ved lov kun høstes ved temperaturer på minus syv grader eller derunder. Jo lavere temperatur, desto mere intens bliver koncentrationen i druerne.

Da druerne i 2018 har holdt sig ganske store og raske, har der blandt vinproducenter været en udbredt risikovillighed til at lade en vis mængde druer hænge på stokken i forhåbning om at kunne høste druer til isvin.

I mange tyske regioner faldt temperaturen til under minus ti grader i slutningen af januar, hvilket har givet fantastiske muligheder for at kunne frembringe den naturligt søde specialitet, som typisk laves på riesling, spätburgunder, silvaner eller chardonnay.

To vingårde i Nahe-regionen formåede at høste rieslingdruer til isvin allerede den 26. december, hvor temperaturen nåede minus otte grader. Et vinhus i Erzingen tæt ved Bodensøen i det sydlige Tyskland høstede spätburgunderdruer den 9. januar.

Rekorden for den tidligste isvin-høst i 2018 går til et vinhus i regionen Saale-Unstrut, hvor temperaturen dykkede til de nødvendige lave grader allerede den 28. november. Disse gewürtztraminer-druer, som blev høstet ved en temperatur på minus syv grader, er dog ikke høstet med intentionen om at blive anvendt til isvin, men vil blive brugt til at dosere mousserende vine lavet på samme druesort.

 

Frodig smag og lav alkoholprocent

Isvin bliver betragtet som kronen af enhver årgang, og det er den tætte koncentration af drueekstrakter, der gør isvin så unik. De frostkolde vejrforhold fryser væsken i druerne, som afslutningsvis bliver tilbage i vinpressen. Den søde saft drypper herefter ned i fadene.

Gæren har svært ved at omsætte druesaft med så højt et sukkerindhold til vin. Derfor har isvin ofte et meget højt naturligt sukkerindhold, som typisk overstiger 100 gram per liter, mens alkoholprocenten er lav og nede på omkring syv procent. På den måde adskiller tysk isvin sig markant fra søde vine fra lande med varmere klima.

Det tilbageværende restsukker indeholder dog stadig en forfriskende syre, som afholder vinene fra at virke overmættede i smagen. Isvin er yderst populær internationalt, og anses både som en sjældenhed og en specialitet.

Isvin er et oplagt valg til festlige lejligheder, som en lækker aperitif eller som ledsager til frugtdesserter, is og sorbet.