Kvalitetskontroltest

Kvalitetsstandarder

Kvalitetskontroltest

Hver enkel tysk kvalitetsvin gennemgår en kritisk blind, sensorisk undersøgelse baseret på en fempoint-skala udstukket af DLG (German Agricultural Society). Test-proceduren er inddel i to forskellige dele: Bedømmelse af om specifikke forudsætninger er opfyldt; og undersøgelse af en vins sensoriske karakteristika.  

I den første fase kontrollerer smagspanelet om vinen er typisk for oprindelsesregionen, druesorten and kvalitetskategori, som anført på ansøgningsdokumentet for kvalitetskontrol-testnummeret (A.P.Nr.). Farve og klarhed bliver også vurderet. Paneldeltageren besvarer disse spørgsmål med et "ja" eller "nej" - der uddeles ikke point i denne fase. Bare ét enkelt "nej" blandt svarene diskvalificer vinen fra yderligere vurdering. 

Hvis vinen går videre fra den indledende undersøgelse, begynder den sensoriske evaluering af bouquet, smag og harmoni. "Harmoni" inkluderer alle sensoriske indtryk, inklusiv farve. Den overordnede balance mellem sødme og syre såvel som alkohol og krop bliver også vurderet. Op til fem point eller fraktioner deraf kan tildeles for hver af de tre karakteristika, med et minimum på 1,5 point (pr. karakteristisk) nødvendigt for at undgå afvisning. Den totale sum af alle karakteristika giver en "overordnet evaluering", som divideres med tre for at determinere vinens kvalitetsbedømmelses-nummer. Vinen skal opnå minimum 1,5 point for at modtage et kvalitetsbedømmelses-nummer  


DLG og de regionale foreninger anvender samme testprocedure og "fem-point-system" til at beslutte, hvilke vine der fortjener mærker, priser og præmier. Disse betegner vine af superb kvalitet og i nogle tilfælde vinstil. De udgør ligeledes værdifulde hælpeværktøjer til forbrugere. For at kvalificere sig til Deutsches Weinsiegel (Det tyske vin mærke) skal vinen opnå minimum 2,5 point, og dermed demonstrere en højere kvalitet end hvad det kræver at modtage et A.P.Nr. Ved at anvende et farvekodnings-system, indikerer mærkerne også vinstil. Trocken (tør) vine bærer et lyst gult mærke, lime-grønne mærker kendetegner halbtrocken (off-dry) vine og røde mærker anvendes til sødere vine. 

Note: Fejlagtigt antager nogle mennesker, at vine med et gult mærke automatisk er egnet til diabetikere (efter konsultation med en læge). Dog er det ikke alle off-dry vine, der imødekommer kriterierne for at bære rygmærket, DLG udviklede til at identificere vine for diabetikere. Mens det totale restsukker niveau ikke må være større end 20g/l, skal glukoseindholdet begrænses til maksimum 4 g/l. Takket være innovationer inden for gærningsteknologi er det nu muligt at producere vin til diabetikere i off-dry stil.

Landwirtschaftskammer (Landbrugskamret) tildeler bronze-, sølv- og guldmedaljer, der kræver henholdsvis minimum 3,5, 4,0 og 4,5 point. Sådanne prisvindende vine er berettiget til at deltage i den årlige DLG-Bundesweinprämierung (national vinkonkurrence), hvor de kan vinde bronze-, sølv- og guldpriser samt den ultimative pris: Goldener Preis Extra (Guldpris Extra) for vine, der opnår en perfekt score på fem point.