Mousserende vin
Smag & kvalitet
Mousserende vin (Sekt)
Vinloven definerer fire grundlæggende stilarter for at udtrykke graden af tørhed eller sødme for en stille vin.
Restsødme niveau i mousserende vin
naturherb (brut nature) |
0 - < 3 g/l |
extra herb (extra brut) |
0 - < 6 g/l |
herb (brut) |
0 - < 12 g/l |
extra trocken (extra dry) |
12 - < 17 g/l |
trocken (dry) |
17 - < 32 g/l |
halbtrocken (semi dry) |
32 - < 50 g/l |
mild (sweet) |
> 50 g/l plus |
"Trocken" (tør) betegner en vin hvori hele eller næsten hele det naturlige sukker i druesaften er fermenteret, dvs. omdannet til alkohol og carbondioxid. Ifølge vinloven omfatter dette vine med op til 32 gram/liter restsukker. Loven foreskriver også et forhold mellem restsukker og syre i en 'trocken' vin: det tilladte maksimale syreniveau er 2 gram/liter mindre end restsukkerniveauet (formel: syre + 2 < maksimalt tilladt restsukker på 9 gram/liter). En tør vin skal ikke være sur. Imidlertid forekommer der oftere høj syre i tørre vine.
"Halbtrocken" (bogstaveligt, "halv-tør" = off-dry) omfatter vine med 32-50 gram/liter restsukker. Forholdet mellem restsukker og syre i en off-dry vin: Det tilladte maksimale syreniveau er 10 gram/liter mindre end restsukkerniveauet (formel: syreniveau + 10 <maksimalt tilladt restsukker på 18 gram/liter).
"Lieblich" (mild, sødere) omfatter vine med 50 gram/liter elle mere restsukker.
Vine med mere end 50 gram/liter restsukker kan mærkes "süss" eller sweet.
Tabellen viser niveauerne af tørhed eller sødme i mousserende vine (adskiller sig fra parametrene for stille vine).