Mousserende vin

Smag & kvalitet

Mousserende vin (Sekt)

Vinloven definerer fire grundlæggende stilarter for at udtrykke graden af tørhed eller sødme for en stille vin.

 

Restsødme niveau i mousserende vin

naturherb (brut nature)

0 - <  3 g/l

extra herb (extra brut)

0 - <  6 g/l

herb (brut) 

0 - < 12 g/l

extra trocken (extra dry)

12 - < 17 g/l

trocken (dry)  

17 - < 32 g/l

halbtrocken (semi dry)

32 - < 50 g/l

mild (sweet)

> 50 g/l plus


"Trocken" (tør) betegner en vin hvori hele eller næsten hele det naturlige sukker i druesaften er fermenteret, dvs. omdannet til alkohol og carbondioxid. Ifølge vinloven omfatter dette vine med op til 32 gram/liter restsukker. Loven foreskriver også et forhold mellem restsukker og syre i en 'trocken' vin: det tilladte maksimale syreniveau er 2 gram/liter mindre end restsukkerniveauet (formel: syre + 2 < maksimalt tilladt restsukker på 9 gram/liter). En tør vin skal ikke være sur. Imidlertid forekommer der oftere høj syre i tørre vine.


"Halbtrocken" (bogstaveligt, "halv-tør" = off-dry) omfatter vine med 32-50 gram/liter restsukker. Forholdet mellem restsukker og syre i en off-dry vin: Det tilladte maksimale syreniveau er 10 gram/liter mindre end restsukkerniveauet (formel: syreniveau + 10 <maksimalt tilladt restsukker på 18 gram/liter).

"Lieblich" (mild, sødere) omfatter vine med 50 gram/liter elle mere restsukker.  

Vine med mere end 50 gram/liter restsukker kan mærkes "süss" eller sweet.

Tabellen viser niveauerne af tørhed eller sødme i mousserende vine (adskiller sig fra parametrene for stille vine).

SEKTGLAS_ANSTOSSEND_ueberarbeitet.jpg