Andre produkter af druer

Vin & andet

Andre produkter af druer

Druer kan forarbejdes til en række interessante produkter. Næppe kan andre frugter sælges på så mange måder - både i flydende form som, stille vin, mousserende vin eller druesaft - eller solid form som borddruer, rosiner eller sultana. Der er næsten ubegrænsede muligheder for anvendelsen af grønne og blå druer. Det kommer derfor heller ikke som nogen overraskelse at flere vinhuse har tilføjet "andre produkter af druer" til deres porteføljer som "specialiteter".

De sælges ofte i designerpakker (special-sized eller -formede flasker, kunstneriske etiketter), og de henter ofte flotte priser, som de fleste håndlavede specialiteter, der er tilgængelige i begrænsede mængder.

Husk, at den endelige kvalitet af alle disse produkter afhænger af producentens egenskaber og kvaliteten af deres produkter - summen af dårlige råvarer kan ikke give et overlegen færdigt produkt.

Her er et kort overblik over, hvad der er på markedet.


Trester(brand) - Brandy destilleret fra druepomace

Drue-baserede brandies er en fremragende digestif og den perfekte måde at afslutte et godt måltid på. Trester er den tyske ækvivalent til fransk Marc eller italiensk Grappa. Det er et brandy destilleret fra druepomace, de "rester" fra presning, eksempelvis drue skind, kerner, most og vin og døde gærceller. Denne frugtige og bidende drik er en populær digestif.

 

Hefebrand eller Weinhefe - Brandy destilleret fra gærresterne

Hefebrand er en brandy destilleret fra gærresterne, det vil sige den gær-rige masse, der forbliver efter druesaften har fermenteret til vin. Den er rigere, rundere og blødere end Trester og så har Hefebrand en mere vinøs karakter.

Weinbrand - Brandy destilleret fra druevin

Den tyske ækvivalent til fransk Cognac. Weinbrand er en brandy destilleret fra druevine. Den er normalt blødere og mildere end dens franske modstykke. Aldring i egetræsfarver giver en lysere eller mørkere gylden nuance.


Wein & Speisen

Traubenbrand - Druesnaps

Traubenbrand er en drik destilleret fra hele eller knuste druer uden tilsætning af sukker, stoffer indeholdende sukker eller alkohol. Den har en alkoholstyrke på 38 procent.

 

Dealkoholiseret vin

Selvom der ikke er nogen absolut alkoholfri vin, kan det meste af alkoholen fjernes gennem vakuumdestillation. Vinen opvarmes forsigtigt til en temperatur på 32-36 C og afkøles straks derefter for at bevare friskhed og frugtighed. Aromaer, der fordampes under processen, kan føres tilbage til vinen.

 

Vineddike

Vinelskere er i stigende grad begyndt at opdage vineddike som en god tilføjelse til deres kulinariske repertoire. Vineddike fremstilles ved at tilføje vinspecifikke bakterier, der producerer eddikesyre under en sekundær gæring, hvorved vinen omdannes til eddike. Herefter aldre væsken i fade, hvor eddiken oxiderer og optager farve. Afhængig af kvaliteten af slutproduktet kan aldringsprocessen tage op til et år.

 

Druekerneolie

Dette ekstraheres fra tørrede druer og varierer i farve fra gylden gul til olivengrøn. Lidt sød og lidt bitter i smag,  og så er drueolie meget værdsat for dets høje linolsyreindhold.