Details

Nyheder

Danske skaldyr og tyske vine

22/06/2022

Hummere, krabber, krabbeklør, hummerhaler, flodkrebs, rejer, havet omkring os bugner. Sommeren er sæson for skaldyr, der også er en let og delikat spise i de varme tider og et festligt indslag til en midsommerfejring.


Skaldyr er generelt mere eller mindre sødmefulde i smagen, og det er vigtigt at tage højde for, når man skal matche vin til dem. Vinen skal dog samtidigt være rank og frisk, for ellers mister de sarte skaldyr let deres elegance.

Vinen til maden

Riesling med en smule restsødme er i de fleste tilfælde et glimrende match. Men en fyldig Silvaner, Weissburgunder eller en fadlagret Chardonnay kan sagtens spille flot op ad f.eks. en fyldigere ret med hummer eller krabbeklør.

Rieslings naturligt høje syre spiller perfekt sammen med det friske og lyse kød og går godt i spænd med citron og anden citrusfrugt, som ofte anvendes i fisk- og skaldyrssammenhæng. Og jo mere fylde og sødme kødet har, desto mere skal der skrues op for sødmen i vinen. Fra feinherb over Kabinett og frem til Spätlese kan der findes flotte sammensætninger. Spätlese især til fisk og skaldyr i spicy tilberedninger fra det asiatiske køkken, hvor hotte råvarer som chili og ingefær dulmes af druesødmen.

Især jomfruhummer, flodkrebs og rejer har blødt, sødt kød og mildt krydret kød, og her synes en Riesling Kabinett som skabt til formålet. Frugtig og fyldig men let og med moderat sødme og alkohol.

Krabbeklør og krebs koges ofte i en lage med urter som dild, persille, kørvel og purløg. Urterne matcher en Riesling Kabinetts krydrede nuancer, mens sødmen igen smelter perfekt sammen med det bløde, hvide kød.

Så nyd de lokale skaldyr i sæsonen, og sæt “lokale” tyske hvidvine til, det er det perfekte makkerskab.

Credit: Danmarks Fiskehandlere