Details

Familien Barth, Sekt-eksperterne fra Rheingau

20/06/2023

“Jeg stræber efter elegante, naturnære vine, som udstråler en indre ro og reflekterer alle facetter af vores historiske og klassificerede vinmarker” — Mark Barth


 

Omgivet af VDP Grosse og Erste Lagen ligger Wein- und Sektgut Barth, som har bevaret Rheingaus vintraditioner gennem tre generationer. Det begyndte med Hans Barth i 1948, efterfulgt af hans søn Norbert i 1987; og Norberts datter Christine voksede op i Rheingau ved siden af ejendommen. Hun hjalp sin familie med vinfremstillingen allerede fra en ung alder og lærte de unikke vinmarker omkring sig at kende. Ligesom sin familie forfulgte Christine vin som en karriere, studerede International Wine Business på universitetet i Geisenheim og vendte til sidst tilbage til Wein- und Sektgut Barth for at holde traditionen i live.

Mark, Christines fremtidige mand, flyttede i en alder af tre år fra USA til Rheingau. Hans egne bedsteforældre havde boet i regionen og ejet vingårde, men Mark var ikke interesseret i vin og valgte at studere Business & IT, indtil han mødte Christine. Det var hende, der tændte hans livslange kærlighed til vinfremstilling. Mark tog derefter en læreplads på det berømte Schloss Vollrads og kastede sig hovedkulds ud i branchen, hvor han siden studerede vindyrkning og ønologi i på universitetet i Geisenheim og fik praktisk erfaring i Sydafrika og Østrig.

 


Generationsskifte

Mark trådte officielt ind i familievirksomheden i 2011 og overtog sin svigerfar Norberts ansvarsområder. Christine og Mark har været de officielle ejere af Wein- und Sektgut Barth siden 2017. Christine tager sig af økonomi og marketing, mens Mark står for vinproduktion og salg. Ud over at vedligeholde det, der allerede var blevet skabt før dem, vidste parret dog, at der var meget mere i vente for Barth-ejendommen.

Wein- und Sektgut Barth er bedst kendt for at have revolutioneret produktionen af mousserende vin, ikke blot på Barth men i Rheingau som helhed, begyndende med Christines far. Norbert var en af de første vinproducenter i Tyskland, der producerede mousserende vin i sin egen kælder for over 30 år siden, da ændringer i den tyske vinlov i 1980 udvidede Sekt-produktionen fra specialiserede kældre til at tillade mindre vingårde som Barth at fremstille både stille og mousserende vin. Senere udviklede Mark produktionen af mousserende vin endnu mere ved at være pioner inden for enkeltmarks mousserende Riesling — en af de første af sin slags — og Barth var den første vingård, der tildelte en mousserende vin VDP Grosse Lage-etiket. Mark og Christine arbejdede derefter på at udbrede mousserende vin af høj kvalitet i hele Tyskland og spillede en afgørende rolle i udviklingen af VDPs Sekt Statut, som anvender VDP's strenge standarder for stille vine og mousserende vine.

 


Vinmarkerne

Barths dyrker 22 hektarer med vinstokke, der er op til 50 år gamle. Deres vinmarker ligger hovedsageligt på sydlige og sydvestlige skråninger i Rheingau-dalen og byder på fremragende vækstbetingelser. De strækker sig på let skrånende bjergskråninger med jord, der hovedsageligt består af ler, løss og kvartsit.

Godsets hovedfokus er på Riesling og Pinotsorterne, herunder Pinot Noir og Pinot Blanc samt Cabernet Sauvignon. Alle vinmarker dyrkes økologisk for at bevare den livlige jord og lokaliteternes personlighed. Der plantes også vilde urter og blomster mellem rækkerne i vinmarken for at fremme biodiversiteten, hvilket fører til et enestående terroir og glimrende druer.

Som medlem af VDP siden 1999 dyrker Wein- und Sektgut Barth kun de bedste steder og høster et begrænset udbytte ved hjælp af traditionelle vindyrkningsmetoder. Christine og Mark ser sig selv og deres team som arbejdende hånd i hånd med naturen. Efter deres mening er fremragende vine en direkte afspejling af engagementet og personligheden hos de mennesker, der skaber dem, i samspil med naturen.

 


Kælderen

I kælderen er det eneste, der er tilbage at gøre, at ledsage og bevare det, naturen har frembragt. Vinfremstillingsstilen er med håndfast disciplin, hvor hver proces sigter mod enestående kvalitet. Alle druer høstes manuelt og presses forsigtigt som hele klaser. Godsets mousserende vine gæres først i fade og tanke efterfulgt af en traditionel andengæring i flasken. Flaskerne ligger derefter på gæren i 24-72 måneder, indtil de bliver degorgeret, så resterende gær fjernes, inden der sættes prop i.

Hver flaske økologisk og vegansk vin fra Barth, uanset om den er mousserende eller stille, har en individuel karakter. Familien stræber efter elegante og afbalancerede flasker gennem langsom og naturlig lagring, hvor de altid bruger naturlig gær til langsomt at udfolde vinenes potentiale.

 


Vinene

Af alle ejendommens vine anbefaler Mark og Christine, at man først prøver en mousserende vin, som f.eks. ULTRA Pinot Brut Nature, for at forstå den friske og fyldige karakter hos Sektgut Barth. Fra aftapning af basisvinen til etikettering af flasken håndteres Barth Sekts af ejendommens team af eksperter i 55 individuelle trin.

Wein- und Sektgut Barth modtager regelmæssigt høje bedømmelser og priser takket være sin kvalitetsvinfremstilling. Senest blev vingården tildelt Vinum Sekt Award i 2022 af vinbladet Vinum, som hvert år identificerer fremtrædende mousserende vine på tværs af flere regioner. Barths 2015 Hattenheim "Hassel" Riesling Brut Nature VDP Grosse Lage har vundet "Sparkling Wine of the Year" og skilte sig ud blandt traditionelle Bourgogne-baserede mousserende vine og markerede en unik milepæl for mousserende Riesling som helhed.

 


Besøg Barth

Barth-familien er stolt af at skabe en sjælden kombination af tradition og innovation, som er eksemplificeret gennem deres prisbelønnede, topmoderne vinotek. Smagerummet, der blev bygget for næsten ti år siden, er kendt for sit unikke design og er blevet tildelt en "Insider Award", så snart det åbnede, en af de mest eftertragtede priser inden for indretningsdesign. 

Besøgende opfordres til at interagere med Barths historie og vindyrkning, og gæsterne kan bogstaveligt talt kigge ind i vinfremstillingsprocesserne gennem et glasvindue, der er bygget ind i gulvet over kælderen. Tre vinduer med naturligt lys installeret diagonalt i loftet vender hver mod en af ejendommens klassificerede vinmarker.

 

Vinhus: Wein- und Sektgut Barth
Beliggenhed: Eltville am Rhinen
Region: Rheingau
Fokus: Riesling, Pinot Noir, Pinot Blanc, Cabernet Sauvignon og Scheurebe
Dansk importør: Dansk vinlager