Details

Friedrich Keller, Kaiserstuhls ambassadør

30/10/2023

I et af de mest anerkendte distrikter i Baden viderefører Friedrich Keller sin families arv inden for vinavl, beværtning og international vinhandel.


 

Friedrich Keller er født i Lahr i den vestlige del af Baden og er vokset op byen i Oberbergen ved Kaiserstuhl. Friedrich repræsenterer fjerde generation af Franz Keller-vinhuset. Familiens historie inden for vinens verden styrkede Friedrichs passion for faget og fik ham til at studere International Wine Business på vinuniversitetet i Geisenheim. Han fortsatte siden med at arbejde hos Weingut Dr. Heger i Baden, Stark-Condé i Sydafrika samt Domaine Paul Pillot i Bourgogne, hvor han forfinede sine færdigheder og fandt en dybere forståelse for den burgundiske vinfremstillingsmetode, som han bragte med sig tilbage til Franz Keller.

Friedrich blev officielt en del af familievirksomheden i 2015 efter at have været i lære hos sin far, Fritz Keller, siden 2010. Som heneral manager fører Friedrich tilsyn med alle vingårdens aktiviteter og deler i løbet af året sin tid mellem kælderen, vinmarkerne og kontoret.

 

Pionerer på Kaiserstuhl

Weingut Franz Keller betragtes som en pioner i Kaiserstuhl-området og var med til at etablere Baden som den førende Pinot-region i Tyskland. Mod slutningen af 1800-tallet købte Franz Anton Keller I Schwarzer Adler Inn i Oberbergen og åbnede en restaurant på stedet med det formål at fremvise deres let drikkelige vine matchet med perfekt tilpassede retter. Omkring år 1900 handlede han også med vine mellem Kaiserstuhl og Alsace (Frankrig) og etablerede dermed familiens import- og eksportvirksomhed. Franz Anton Keller II fortsatte arven og udvidede vinhandelsdelen af Franz Keller-dynastiet til at omfatte Tysklands største udvalg af Bordeaux- og Bourgogne-vine. Disse initiativer udviklede sig til sidst til at fremstille enkeltmarksvine af høj kvalitet fra familiens lille vingård i Baden, en vision, der præger Franz Kellers vine den dag i dag.

Restauranten Schwarzer Adler fik sin første Michelin-stjerne i 1969, og Franz Anton Keller II begyndte kort efter at gøre sig bemærket som vinmager. Han kæmpede for at reducere udbytterne og slog et slag for lagring på barriques samt fuld udgæring til helt tørre vine. Kellers fremragende Spätburgunder og Grauburgunder etablerede en ny stil for tyske sorter og gav ejendommen et internationalt ry som "juvelen på Kaiserstuhl."

Familievirksomheden, inklusive vingård, hotel, restauranter og vinhandel, overgik til Fritz Keller i 1990 og derefter til hans søn Friedrich. Vingården blev medlem af VDP i 2014 og fortsætter kvalitetsfilosofien under Friedrichs ledelse i dag.

 

Vinmarkerne ved Kaiserstuhl

 

Franz Kellers ejendom strækker sig over 35 hektarer fordelt på ni vinmarker i den historiske Kaiserstuhl-region, hver parcel med sine egne særpræg. Kaiserstuhl er den varmeste vinregion i Tyskland og kendt for sin vulkanske jordbund med et øvre løsslag. Jordbunden varierer fra vinmark til vinmark, hvilket giver vinene fra hvert sted deres egen smag og karakter. De stejle skråninger i regionen, koblet med noget nær middelhavsklima og den unikke jordbund, giver det optimale vækstmiljø for Pinot-sorterne, som Franz Keller har specialiseret sig i. Kellers terrasserede vinmarker med små parceller er beplantet med 38% Grauburgunder (Pinot Gris), 30% Spätburgunder (Pinot Noir), 17% Weissburgunder (Pinot Blanc) og 8% Chardonnay.

Druerne høstes 100% med hånden, og man holder fast i Franz Kellers gamle vinavlsfilosofi, hvor man fokuserer på at pleje og bevare de historiske vinmarker og på en miljøvenlig og skånsom men effektiv tilgang til vinfremstilling. Dette opnås gennem brug af naturgødning, plantning af grønt bunddække og reduktion af udbytterne. Siden 2021 har Franz Keller omlagt til økologisk vinbrug og forventer deres første certificerede økologiske høst i 2024. Desuden anvender de biodynamiske metoder i nogle af vinmarkerne.


 

Kellers vine

 

Med det formål altid at demonstrere hver vins særlige terroir og oprindelse skaber Franz Keller udtryksfulde vine i burgundisk stil med finesse og individuelle identiteter. Vine, der passer vidunderligt til mad. Franz Kellers varemærke er knastørre, forfriskende og frugtrige fortolkninger med komplekse, mineraldrevne og kraftfulde karakteristika. Vingårdens tre etager er bygget direkte ind i vinmarkernes skråninger, og vinfremstillingsprocessen foregår ved hjælp af tyngdekraften. Denne produktionsform er en energibesparende og skånsom tilgang og tillader hvert trin i processen at flyde fra et niveau i vineriet til det næste, hvilket resulterer i en delikat vin fri for hård indgriben og højt energiforbrug.

Franz Kellers vineri, der er bygget ind i den terrasserede vinmarks svungne skråninger, er ikke kun smukt, men også funktionelt. Idéen var at samle de mange facetter af vinfremstillingsprocessen under ét tag, der er indlejret i det unikke landskab; hvilket strømliner arbejdsgangen og samtidig repræsenterer Franz Kellers forhold til naturen. Arkitekturen udtrykker familiens arv som helhed med produktionsfaciliteter, en kælder, et smagerum og en restaurant, "KellerWirschaft", der alle er placeret i samme bygning.


Friedrichs anbefaling

 

Til dem, der ikke kender deres vine, anbefaler Friedrich vom Löss Pinot Noir "Gutswein". Denne vin er lavet på druer, der hovedsageligt kommer fra marken Oberbergener Bassgeige, en af vingårdens køligere vinmarker i større højde, hvilket resulterer i en elegant, tilgængelig vin med en afbalanceret syre, stor livlighed og delikat frugt.