Details

Nyheder

Hård frost giver 2021 høst af Eiswein i Tyskland

27/12/2021

Vinhuset Johanneshof i Bad Kreuznach-Bosenheim var den første til at høste Eiswein i vintersæsonen 2021.


Ifølge ejeren Martin Korrell kunne rieslingdruerne høstes ved temperaturer på minus otte grader på stedet "Bad Kreuznacher Paradise". Reglerne siger at Eiswein kræver temperaturer på mindst -7 grader Celsius før at de må høstes.

Høst af Eiswein i de tidlige morgentimer

I de tidlige morgentimer den 21. december høstede omkring 20 høstarbejdere de frosne druer med en mostvægt på 142 grader Oechsle. Denne måleenhed angiver mostvægten af sukkerindholdet og andre opløste stoffer i druesaften.

I Mosel-regionen var ansatte på Dr. Hermann også heldige at kunne høste Eiswein. Desuden kunne vinhuset Meinzinger i Frickenhausen fra vindistriktet i Franken også glæde sig over en vellykket høst af de frosne Eiswein druer: Ved -8 grader blev der hentet Eiswein-druer med en mostvægt på 148 grader Oechsle - i alt ca. 200 liter. "Det er en meget sjælden ting for os", sagde Philipp Meintzinger. Vingården kunne sidst lave Eiswein i 2016.

152 vin-virksomheder i Rheinland-Pfalz tilmeldt til Eiswein høsten

Til denne vinter har ca. 152 vinproducenter i Rheinland-Pfalz registreret et samlet areal på ca. 107 hektar til en eventuel Eiswein høst, oplyser Landbrugskammeret. I det foregående år var der kun 93 vinmarker med et samlet areal på 72 hektar.

For vinbønder er Eiswein høst altid forbundet med risiko og stor fysisk anstrengelse i frostkolde temperaturer. I årgang 2019 ventede vinbønderne i Rheinland-Pfalz forgæves på frost. Hvis det ikke er koldt nok, betyder det et totalt tab for vinproducenterne på grund af loven.

For en Eiswein høst skal druerne være gennemfrosne. Det kræver mindst minus syv grader celsius i flere timer. De overmodne druer plukkes og presses, mens de er frosne. Eiswein er særlig sød, fordi en stor del af vandet forbliver i de frosne frugter, og sukkerindholdet er meget højt.