Details

Høst af druer i Tyskland med god kvalitet og gennemsnitlige udbytter

29/10/2023

Årets tyske druehøst forløb hastigt og var kendetegnet ved et stort arbejde med omhyggelig udvælgelse af sunde druer.


 

Mange vinhuse accepterede lavere udbytter på grund af den selektive høst, hvilket til sidst førte til, at høstmængderne endte betydeligt under de oprindelige skøn. Ifølge de seneste skøn forventer det Tyske Vininstitut (DWI) en landsdækkende høst på omkring 8,8 millioner hektoliter druemost, hvilket er en procent under det gennemsnitlige udbytte i de sidste ti år og tre procent under sidste års høst på 9,1 millioner hektoliter.

 

Store forskelle i udbyttet

Dog varierer udbyttesituationen i de 13 dyrkningsregioner markant afhængig af druesortstruktur, placering, jordtype og dyrkningsmetode. Sachsen er for eksempel glade for en exceptionel årgang med en stigning i volumen på 23 procent sammenlignet med det langsigtede gennemsnit. I Saale-Unstrut er vinproducenter også meget taknemmelige for en forventet høst, der ligger 13 procent over det tiårige gennemsnit. Med en forudsagt stigning på ni procent er de frankiske producenter også overordnet positive. Det samme gælder for vinproducenterne ved Nahe (+8 procent), i Rheingau (+6 procent) og på Hessische Bergstrasse (+6 procent).

I Tysklands tre største vindyrkningsregioner, Rheinhessen, Pfalz og Baden, forventes de gennemsnitlige udbytter at ligge på omtrent samme niveau som i de sidste ti år. Württembergs vinproducenter er derimod fem procent under det tiårige gennemsnit med deres estimerede høstresultat, mens Mosel-vinproducenter er nede med fire procent.

 

Topkvaliteter var mulige

Hvad angår kvalitet, bød årgang 2023 på alt. I velplejede vinmarker og køligere områder samt i de mere nordlige dyrkningsområder kunne Riesling-druerne stadig drage fordel af den intense september og oktober-sol takket være den meget solrige og tørre efterår, hvilket også gjorde topkvaliteter mulige. Andre vindere af årgangen er Silvaner samt de internationale rødvinsorter og også de nye robuste druesorter med høj modstand mod svampesygdomme. Den solrige sene efterår bød også på muligheden for at høste førsteklasses ædle søde specialiteter.

 

Udfordringer mestret

Udfordringerne i årgangen, såsom den ekstreme tørke i juni, den efterfølgende kraftige nedbør indtil august eller udseendet af kirsebær-eddikefluer, blev mestret meget godt af vinproducenterne, især takket være deres investeringer i hurtig forarbejdning af store mængder druer. Den megen efterårsregn på den ene side gjorde en hurtig høst nødvendig, og på den anden side var de fleste druesorter klar til høst næsten samtidigt i år.

Druerne blev høstet dag og nat, ikke mindst for at holde dem så kølige som muligt i det usædvanligt varme september. I Rheinhessen, Baden og Pfalz, for eksempel, sluttede druehøsten tidligt, mestendels ved udgangen af september. Nogle vinproducenter talte endda om den hurtigste høst, de nogensinde havde oplevet.

 

Frugtagtige og lette vine

De første unge vine har allerede gæret uden problemer. De præsenterer sig meget frugtagtige med forholdsvis moderate alkoholniveauer og en fin frugtsyre.

 

Niersteiner Glöck, Traubenernte

Vollernter