Details

Nyheder

Konrad Salwey — et portræt

28/10/2022

Weingut Salwey - Kaiserstuhl, Baden


Fokus: Pinot Noir (39%), Pinot Gris (35%), Pinot Blanc (17%), Chardonnay (8%), andre druesorter (1%)

Weingut Salwey ligger i Kaiserstuhl-området i Baden på toppen af en udslukt vulkan i Tysklands sydligste og solrigeste region. Selv om familiens rødder inden for vindyrkning går helt tilbage til det 1700-tallet, kom familien Salwey først til den familiedrevne vingård for tre generationer siden.

Heinrich Nepomuk Steiert lagde grunden til vingården allerede i 1920'erne, da han blev medlem af foreningen af tyske “naturvinsproducenter”, forløberen for det nuværende VDP. Hans datter Anneliese giftede sig i 1940 med Benno Salwey, og sammen drev de gården videre med blandet fokus på landbrug og vindyrkning. Deres søn Wolf-Dietrich Salwey overtog gården i 1985 og omlagde familievirksomheden til udelukkende at fokusere på vin; og han videreudviklede Salwey-ejendommens ry for kvalitetsvine. Hans passion var Pinot Noir, og han var en aktiv tilhænger af grundlæggelsen af VDP Baden, hvilket førte til, at Weingut Salwey blev det første Baden-medlem af VDP.

Wolf-Dietrichs ældste søn, Konrad, blev uddannet som vinmager på andre berømte tyske godser, bl.a. Hans Wirsching i Franken og Müller-Catoir i Pfalz. Salwey spildte derefter ingen tid på at afslutte sine ønologistudier på det anerkendte universitet i Geisenheim. Efter at have tilbragt tid i Alsace (hos Zind-Humbrecht) og Bourgogne (hos Michel Juillot og Perrot-Minot) vendte han tilbage til familiens vingård i 2002 for gradvist at overtage ejerskabet af Salwey Estate og overtog det fulde ansvar i 2011.

I dag er Konrad fortsat ansvarlig for den strategiske ledelse af vinhuset og arbejder på at opretholde balancen mellem rige traditioner og innovation, der ændrer branchen. Salwey er bedst kendt for at eksperimentere med nye teknikker og procedurer og arbejder for at fremme vinificeringsstilen. Konrad ændrede ejendommen til kun at producere tørre vine og lagde større vægt på vine fra et enkelt sted. En af hans største passioner er Pinot Gris, som er en hjørnesten på Salwey-ejendommen. Salwey er en Bourgogne-specialist og anses for at være førende i branchen, når det gælder Tysklands lette, friske og alkoholsvage Pinot-gris-vine.

Weingut Salwey ligger på Kaiserstuhl, en lille vulkansk bjergkæde, der blev dannet for omkring 13 til 15 millioner år siden. De udbrud, forkastninger og foldninger, der fandt sted for millioner af år siden, giver vinmarkerne en unik topografi. De utallige varianter af lava, magma og vulkanske sten skaber en unik jordmineralisering og terroir-sammensætning.

Løss, dvs. sand og ørkenstøv, kan være blevet båret af vinden fra Alperne og aflejret i Kaiserstuhl for tusindvis af år siden. Dette unikke, frugtbare sediment bidrager i høj grad til regionens rige vindyrkning, der giver bløde, smidige og aromatiske vine. Tilsammen skaber disse faktorer en umiskendelig mineralitet og smag i vinene. Desuden præges Salwey-vinmarkerne af nærmest middelhavsklima med betydelig nedbør, god vind og omkring 1.800 årlige solskinstimer, hvilket er sjældent for de fleste tyske regioner. Godsets bedste dyrkningssteder er Kirchberg, Henkenberg og Eichberg.

 

Kirchberg. Weingut Salwey, der er kendt som det "lokale bjerg", ejer 4,5 hektar vinmarker på Kirchberg. Området, der i dag indeholder et af landets bedst beskyttede naturreservater, består af hård, ufrugtbar vulkansk klippe, der er krydset af kalkstensårer. Om sommeren er det kun dybt rodfæstede vinstokke, der kan overleve de varme temperaturer på Kirchberg. Godsets vinstokke er placeret på stejle skråninger, der modtager kølige vinde fra øst, hvilket sikrer, at druerne er friske og bevarer en god syre, hvilket giver dristige, langtidsholdbare vine.

 

Henkenberg. Henkenberg overses let på grund af sin moderate hældning og uanseelige beliggenhed. Man kan dog ikke overse regionens unikke jordbund, der består af afkølet, forvitret lava og kalkstensårer. Henkenbergs topografi, der er dækket af mørk vulkansk aske, giver nogle af Salwey Estate's bedste Pinot Noirs, der høstes fra gamle vinstokke.

 

Eichberg. Vinmarkerne i Eichberg består af helt solbeskinnede vinstokke, der dyrkes i sort, vulkansk jord. Salwey Estate's marker er strategisk orienteret mod øst for at beskytte druerne mod den hårde eftermiddagsvarme i Kaiserstuhl. Eichberg producerer vine med et stort lagringspotentiale, med klar frugt og mineralitet.

 

Salweys vine

Salwey er primært engageret i de klassiske druesorter fra Kaiserstuhl: Pinot Blanc, Pinot Gris og Pinot Noir, selv om de dyrker en række andre sorter. Druerne høstes altid i hånden og vinificeres til tørre vine. Stilen er konsekvent klar og ligetil. Salwey-vinenes forskellige smagsvarianter og stilarter afhænger primært af terroiret, da Konrad mener, at man skal give naturen tid og plads til at forme det endelige produkt. Dette omfatter høje landbrugsstandarder i vinmarkerne til brug af naturlig gær i kælderen og undgåelse af finering af vinene og filtrering. Konrad er også kendt som specialist i at udvælge de fineste træfade og barriques, og ejendommen producerer tre niveauer af vine: Salwey Estate-vine, Reserve Salwey "RS" og Grosses Gewächs GG.

Salwey-vinene er klassikere fra Kaiserstuhl, altid tørre og af fremragende kvalitet. Disse vine er perfekte til hverdagsbrug eller til enhver lejlighed. Reserve Salwey "RS" er Bourgogne-vine fra Oberrotweiler-området. Druerne høstes sent fra gamle vinstokke, gæres fuldt ud og lagres på store træfade. "RS"-vinene er lavet til at skænke til særlige øjeblikke. Grosses Gewächs-vinene (GG) er certificeret af VDP og består af elegante og tørre Pinot Blanc-, Pinot Gris- og Pinot Noir-vine.

 

Bjergkælderen

Salweys dedikation til innovation stopper ikke, når druerne er høstet. I 1997 skabte Wolf-Deitrich godsets stolthed og glæde: Bjergkælderen. På Weingut Salwey i Oberrotweil blev en cirka 35 meter lang tunnel slået ned i bjergsiden for at skabe det perfekte lagringsmiljø. Kælderen skaber konstant kølige temperaturer året rundt, hvilket er afgørende for vinenes succes. Kælderen indeholder også et indbygget sprinklersystem, der styrer luftens fugtighed, hvilket især er til gavn for rødvinene.