Details

Nyheder

Kruger-Rumpf - Mød Stefan, Philipp og Georg Rumpf

24/02/2023

Vinhus: Weingut Kruger-Rumpf, Region: Nahe (89%) og Rheinhessen (11%), Hjemby: Münster-Sarmsheim, Fokus: Riesling, Dansk importør: Vinværket


Et gammelt familieforetagende

Familien Rumpf har haft familiegården siden 1790'erne, og opførelsen af den nuværende vingård begyndte godt 60 år senere. I 1870 giftede Karl Rumpf sig med Babette Kruger, en vinbondedatter, og vinhuset blev omdøbt til Weingut Karl Kruger Erben og blev dermed det dengang største vinhus i området.

I årenes løb svandt godset dog i størrelse, og vinhuset var på randen af konkurs, da Stefan Rumpf overtog det i 1983. Efter at have studeret landbrugsvidenskab følte Stefan sig dog sikker på, at han kunne ændre vinhusets kurs. Mens familien historisk set havde solgt deres druer til andre vinproducenter eller til kooperativer, besluttede Stefan at beholde størstedelen af høsten 1984 for at producere sine egne vine. Og for at fremme interessen for deres lokale vine åbnede Cornelia Rumpf, Stefans kone, en sæsonbestemt vinbistro på ejendommens område.

I løbet af kort tid opnåede Cornelias køkken anerkendelse på tværs af regionen, mens Kruger-Rumpfs vine også fik mere og mere opmærksomhed. Parrets fælles indsats førte til, at Nahe igen kom på det internationale vinkort, og i 1990 begyndte de at eksportere deres vine til USA. I 1992 blev Kruger-Rumpf medlem af VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), en organisation, der har til formål at fremme Tysklands bedste godser og marker.

Stefan og Cornelias urokkelige engagement og innovative tankegang er blevet forstærket af parrets sønner, Philipp og Georg, som nu leder familievirksomheden. Georg har studeret vinavl på det prestigefyldte universitet i Geisenheim og står nu for kælderen og vinmarkerne, mens Philipp, der har studeret økonomi i Geisenheim, er ansvarlig for salg og markedsføring.

“Når man drikker vores vine, vil vi gerne, at man straks får lyst til næste glas og ikke stiller sig tilfreds med det første. ‘For banale, for komplekse, for alkoholtunge…’ Vi vil ikke lave ‘for’ vin, vi vil have balance.” — Georg Rumpf

 

Vinmarkerne

Kruger-Rumpf-ejendommen på 43 hektarer ligger i Münster-Sarmsheim i den nordligste del af Nahe-regionen, paradoksalt nok netop det varmeste område i nærheden. Familiens vinmarker ligger i krydsfeltet mellem fire store tyske vinregioner og dækker de bedste skråninger i Nahe, med Rheingau og Mittelrhein mod nord og Rheinhessen mod øst. Faktisk ligger 11% af ejendommens vinmarker formelt på den anden side af Nahe-floden i Binger Scharlachberg, som er en del af Rheinhessen.

 

Vinene

Kruger-Rumpf dyrker grønne druer på næsten 90% af sine stejle vinmarker i Nahe. Deres specialitet er Riesling, som udgør næsten 70% af arealet. Mange af deres vinmarker er udpeget som "Grosses Gewächs”, som repræsenterer det højeste kvalitetsniveau i VDP-klassifikationen. Vinene fra disse lokaliteter afspejler i særlig grad Nahes personlighed, en kombination af kraft og finesse og udviser en tydelig mineralsk smag. Kruger-Rumpf-vinene udmærker sig ved deres struktur og er indbegrebet af kvalitet og klarhed i stilen.

Ud over Riesling dyrker Kruger-Rumpf også Grauburgunder, Weissburgunder, Chardonnay, Scheurebe, Sauvignon Blanc og Spätburgunder. Denne brede vifte af druer stammer fra Stefans eksperimenter i begyndelsen af 1980'erne, hvor han plantede de første Chardonnay-vinstokke i Nahe. Han mente, at klimaet og jordbunden i den nedre Nahe-dal ville give et ideelt grundlag for netop denne druesort. Det eksperimenterende er stadig et centralt princip hos Kruger-Rumpf. Ligesom sin far før ham eksperimenterer Georg utrætteligt i alle faser af vinfremstillingsprocessen, ikke mindst i forbindelse med gæring og lagring.

 

Bæredygtig drift

Georg ser vinmarkerne som et holistisk system, der bør trives og være i harmoni med så lidt indblanding som muligt. Han bestræber sig på at drive vinmarkerne på en måde, der tilføjer så få næringsstoffer og så lidt vand udefra som muligt.

Kruger-Rumps vinmarker drives bæredygtigt, og man forsøger at tiltrække en række forskellige dyr, som bidrager til et velfungerende økosystem for vinstokkene. Bier bruges til bestøvning og som hjælpemidler til at øge den samlede biodiversitet, mens Heidschnucken-får og -geder arbejder som markplejere. I stedet for kunstgødning spreder vinhuset husdyrgødning på vinmarkerne.

Ifølge Stefan "kan man ikke forbedre vinen i kælderen, man kan kun gøre den værre". Det betyder, at forholdene i vinmarken skal overvåges nøje og med så få indgreb som muligt for at bevare jordens og klimaets individuelle aftryk i deres vine.