Details

Nyheder

Lovende udsigter for den nuværende årgang

08/09/2022

Årets vigtigste vinhøst starter usædvanligt tidligt i de tyske vinregioner på grund af det solrige vejr, der minder om den varme årgang fra 2018.


Ifølge det tyske vininstitut (DWI) er udsigterne meget lovende til en årgang 2022 af høj kvalitet. Det skyldes, at en stor del af vinmarkerne i de tyske vindistrikter stadig klarer sig ganske godt på trods af den ekstreme tørke. Druerne er i god stand, og der har ikke været større storme indtil videre.

Især rødvinssorterne nyder godt af det solrige vejr, hvilket giver håb om fyldige og farveintensive rødvine. Hvidvinsdruerne er allerede meget aromatiske med moderat syreindhold.

Man går ud fra, at druehøsten gennemføres ret hurtigt, da sukkerindholdet i druerne stiger hastigt i det solrige vejr, og mange sorter vil nå høstmodning på samme tid. Druehøsten afsluttes med Riesling, som forventes at være klar til høst allerede i midten af september.

Tørke er en stor udfordring

Tørken udgør dog stadig store udfordringer for vinbønderne, fordi vinstokkenes tilstand er yderst ensartet inden for regionerne. Mens ældre vinmarker stadig er ret frodige på grund af deres dybe rodsystem, lider yngre vinstokke betydeligt under vandmangel; især på lette jorde, der ikke holder på meget vand. Druerne modner også langsommere på dem. Unge planter vandes så vidt muligt, og i meget stressede vinmarker er det endda nødvendigt at fjerne druer for at beskytte vinstokkene, eller i det mindste holde dem i live.

En anden effekt af tørken er, at druerne er forholdsvist små. Det giver en forventning om et ret beskedent udbytte, til trods for at der generelt er gode drueklaser på vinstokkene. Moderat nedbør i de næste par uger kan stadig have en positiv indvirkning på høsten, men større mængder regn er ikke længere ønsket i høstperioden.