Details

Nyheder

Meget tidlig isvinshøst i Tyskland

28/11/2022

Temmeligt overraskende og meget tidligt på året kunne mange vinbønder i de to nordøstlige vinområder Saale-Unstrut og Sachsen natten til den 20. november krone årgang 2022 med en vellykket høst af isvin (Eiswein).


Med temperaturer på minus 7 til 9 grader Celsius var forholdene pludseligt perfekte. Sorterne strakte sig fra Riesling og Traminer til Cabernet Blanc og Blauer Zweigelt; og som det tyske vininstitut (DWI) understreger, er en tidlig frost meget gavnlig for isvinsproduktionen, fordi druerne så stadig er helt sunde.

Isvin indebærer en risiko

I den sydvestlige del af Tyskland har kun forholdsvist få vinhuse i år efterladt druer til isvinsproduktion. I Rheinland-Pfalz var der kun 31 producenter, der havde registreret vinmarker til isvinhøsten. Til sammenligning var der på samme tidspunkt stadig 152 i 2021. Ofte havde druerne ikke længere den sundhedstilstand, der er nødvendig for denne ædle søde specialitet.

Desuden er der på grund af den globale opvarmning færre og færre dage om året, hvor det er muligt at høste Eiswein, hvilket igen øger risikoen for vinproducenterne. Hvis termometeret ikke falder under de 7 grader Celsius, er der risiko for totaltab. I årgang 2019 måtte vinbønderne i Rheinland-Pfalz f.eks. vente forgæves på frost.

Den ædelsøde specialitet er efterspurgt internationalt

Hemmeligheden bag Eiswein ligger i den tætte koncentration af smagsstoffer fra så sunde druer som muligt. Ved frostgrader fryser vandet i druerne og forbliver dermed i vinpressen. Saften drypper så ud af pressen så sød som honning. Most med et så højt sukker- og syreindhold kan kun med store vanskeligheder gæres til vin. Derfor har Eiswein normalt et meget højt naturligt restsukkerindhold på langt over 100 gram pr. liter; men i modsætning til sydlandske søde vine har de kun et relativt lavt alkoholindhold: Ofte kun omkring 7%.

Det særlige ved disse fine vine er, at denne enorme restsødme, takket være den friske frugtsyre, ikke bliver påtrængende. Som en sjældenhed og specialitet nyder den tyske Eiswein derfor også stor international anerkendelse.