Details

Nyheder

Mennesket bag vinen

08/03/2023

Mød Stefan Doktor, daglig leder ved Schloss Johannisberg, Rheingau

 


Rieslings vugge

Schloss Johannisberg er kendt som Rieslings fødested, og ikke overraskende flyder slottet nærmest over med historie— 1200 års opsamlede erfaringer for at være helt præcis. Ifølge legenden kan Schloss Johannisbergs oprindelse spores helt tilbage til kejser Karl den Store, der, efter at han fra sit palads på den anden side af Rhinen havde bemærket, at sneen smeltede først på Johannisbergs bjergside, beordrede de første vinstokke plantet der. Dette er muligvis sandt, da den første skriftlige omtale af vingården er i et historisk dokument fra 817 e.Kr., altså kun få år efter Karl den Store. Århundreder senere, i 1720, blev hele Johannisberg beplantet med Riesling-druer, og siden da har der kun været dyrket Riesling i vinmarkerne. 

I 1775 blev Schloss Johannisberg kendt for mere end blot Riesling, nemlig ved at skabe en helt ny vinstil: Spätlese! Hvert efterår sendte fyrstebiskoppen i Fulda en kurer til hest med ordrer om, hvornår høsten skulle begynde. Men i 1775 kom Johannisberg-kureren for sent, hvilket betød, at tilladelsen og den officielle start på høsten blev forsinket i flere uger. Da han ankom til Johannisberg, var druerne blevet overmodne og dækket af ædelråd, som dengang var ukendt for vinproducenter. Ikke desto mindre høstede og pressede godset Riesling-druerne, og Spätlese (som helt bogstaveligt betyder "sen høst") har siden da været betragtet som Schloss Johannisbergs varemærke. Den dag i dag findes der en statue, der forestiller budbringeren, på godset.

Schloss Johannisberg betragtes i dag som indbegrebet af tysk vin og producerer fortsat fremragende Riesling med passion og stolthed. Stefan Doktor er leder af godset og forsøger at leve op til denne tradition. Doktor er født i Slovakiet og uddannet fra det østrigske vinakademi som Weinakademiker med diploma i vin og spiritus. I 2008 begyndte han som salgschef og blev i stigende grad involveret i eksportforretningen. Doktors passion for både Schloss Johannisberg og dets vine banede vejen for hans stilling som vinhuschef i 2016. Doktor er ansigtet for driften og leder Schloss Johannisberg sammen med Marcel Szopa, som er ansvarlig for de mere tekniske aspekter.

 

Vinmarkerne

Ejendommen Schloss Johannisberg er den eneste ejer og dyrker af den berømte vinmark af samme navn; og terroiret, kombineret med godsets passion for produktion af høj kvalitet, er grundlaget for dets exceptionelle vine. Med en halvtreds hektarer stor sydvendt skråning er Johannisberg en enestående vinmark med en unik beliggenhed. Beliggende lige ved den 50. nordlige breddegrad giver placeringen også vinstokkene en tydelig forskel mellem temperaturerne om dagen og om natten, hvilket bidrager til Schloss Johannisbergs aromatiske og unikke vine.

Uanset om det er legende eller historie, så var Karl den Stores instinkt til at plante vinstokke på Johannisbergs solrige bjergside en imponerende beslutning. Solen skinner godt 1.700 timer om året på Johannisberg, hvilket er rekord i det milde klima i Rhinområdet. Vinmarkerne ligger på et skråning med en hældning på 45 grader og strækker sig 182 meter over havets overflade, hvilket giver druerne den perfekte dosis solskin til smukke vine. Gennemsnitsalderen på vinstokkene på Schloss Johannisberg er 25 år, og druerne bliver altid håndplukket ved høsten.

 

Vinene

Schloss Johannisberg har siden 1720 udelukkende fokuseret på at producere Riesling-vine, og hver enkelt flaske afspejler Rheingaus karakter. Godset perfektionerede kunsten at lave Riesling med sen høst, med Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese og Eiswein, hvoraf sidstnævnte også blev first høstet i Tyskland på Schloss Johannisberg i 1858. Afhængigt af Riesling-typen gærer mosten efter høsten i rustfri stålkar eller i store egetræsfade. Til fremstilling af disse tønder bruger godset træ fra de tre hundrede hektar skov, som de ejer nord for Schloss Johannisberg. Egetræets naturlige tekstur og struktur har indflydelse på Rieslingens kvalitet og smagsprofil. 

Selv om alle Schloss Johannisbergs vine stammer fra den samme vinmark, har hver vin sin egen personlighed og fortolkning af terroiret. Dette er muligt takket være Doktors kvalitetsinitiativer, herunder vinificering af vine med deres egen, naturligt forekommende gær; og kortlægning af vinstokke for at identificere den unikke karakter og kvalitet af en kortlægning af hver enkelt drue, der dyrkes i vingården med henlbik på dens dueligheder.

Schloss Johannisbergs mest berømte skjulte skat er Bibliotheca Subterranea, en 900 år gammel kælder, der ligger 10 meter dybt nede i bakken og har ideelle betingelser for lagring af godsets mest værdifulde vine. Bibliotheca Subterranea rummer omkring 25.000 vine, og den ældste flaske er fra 1748. Godsets aftapningssystem, der blev udviklet i 1820, er lige så berømt som dets underjordiske kælder. Schloss Johannisberg, der stadig anvendes i dag, skabte sit eget etiketteringssystem baseret på farvede segl, længe før trykte etiketter blev populære. De farvekodede etiketter angiver vinens kvalitet og modenhed af de høstede druer.

 

Stejle skråninger: Fra vinmarker til bobslæde

Doktors unikke passion for ‘køligere egne’ stopper ikke ved Schloss Johannisberg og produktionen af Eiswein: Doktor er lige så dedikeret til sin karriere som bobslædefører. Doktor er rent faktisk professionel konkurrerende bobslædekører, der deltager i både single og double.

Stefan Doktors statistik fra bobslædekarrieren omfatter:

1988-1994: Det slovakiske nationalhold

1994: Europamesterskab (6. plads)

1989: Junior-VM (11. plads)

I 2014 vendte Doktor tilbage til kælken for at konkurrere mod andre bobslædekørere over 32 år. Han er blevet udnævnt til tysk seniorrodemester tre gange siden sin tilbagevenden til sporten; så ligesom de Riesling vine, der produceres på Schloss Johannisberg, så er bobslædekørsel glat og smidig og giver dig et sus, der får dig til at komme tilbage efter mere!

 

Dansk importør er Vinspecialisten/H.J. Hansen