Details

Nyheder

Mød Sekt-mesteren Volker Raumland

27/01/2023

Vinhus: Sekthaus Raumland, Region: Rheinhessen, Pfalz, Landsby: Flörsheim-Dalsheim, Fokus: Mousserende vin, Medlem af VDP, Dansk importør: Atomwine


Baggrund

Volker Raumland voksede op som søn af en vinproducent og fik fra barns ben besked på at "studeret noget smart" og gøre konventionel karriere. Men den unge Volker kunne ikke undertrykke sin passion for vin. I første omgang blev han uddannet som industrimedarbejder, men han endte med at studere vinproduktion på den anerkendte vinuniversitet i Geisenheim, hvor også hans interesse for Sekt slog rod. Han var en af de få studerende og siden vinmagere, der var interesseret i at fremstille mousserende vin på daværende tidspunkt; og allerede mens han stadig studerede på Geisenheim, begyndte hans Sekt at vinde priser ved internationale konkurrencer for mousserende vin, og Volker blev da for alvor fanget. 

Raumland, der er kendt som pioner inden for moderne tysk Sekt af høj kvalitet, grundlagde Sekthaus Raumland i 1984, med fokus på produktion af mousserende vine. Faktisk produceres der ikke en eneste stille vin på ejendommen. Raumlands ry for mousserende vine af høj kvalitet har gjort Volker til en populær partner for andre tyske vinhuse, der ønsker hjælp til at fremstille deres egne mousserende vine. I årenes løb har Volker Raumlands dygtighed og passion for tysk mousserende vin givet ham tilnavnet Der Sektpapst, Sektpaven.

“Vi elsker kompleksiteten i hver enkelt årgange, og vi vil gerne give det videre ved at hver cuvée er rundet af årgangen.”

Det var Volker, der grundlagde ejendommen, men hele familien er stærkt involveret i driften af vinhuset. Volkers kone Heide-Rose kommer selv fra en vinproducerende familie, og deres to døtre, Marie-Luise og Katharina, sluttede sig til familieejendommen i 2020. De deler den samme passion for tysk Sekt af høj kvalitet samt dedikationen til traditionen som deres forældre. Volker Raumlands personlige favorit-Sekt’er er opkaldt efter hans døtre: Cuvée Katharina (en blanding af Pinot Noir og Pinot Meunier) og Cuvée Marie-Luise (100% Pinot Noir).

 

Vinmarker

Sekthaus Raumlands vinmarker ligger i Rheinhessen og Pfalz og er beplantet med en blanding af traditionelle Champagne-sorter som Pinot Noir (39%), Chardonnay (39%) og Pinot Meunier (3%) samt andre sorter, som er meget udbredt i Tyskland, såsom Riesling (10%) og Pinot Blanc (9%). 

Sekthaus Raumland, som har været øko-certificeret siden 2002, er den første ejendom med Sekt-fokus, der blev optaget i VDP, en tysk vinorganisation med strenge kvalitetsregler og klassifikationer. Dets bedste vinmarker i Flörsheim-Dalsheim (Dalsheimer Bürgel) og Hohen-Sülzen (Kirchenstück) er klassificeret som VDP Grosse Lagen, en betegnelse, der er forbeholdt nogle af de berømteste tyske vinmarker. 

Høsten af druer på Sekthaus Raumland er en møjsommelig affære. Druerne udvælges i hånden og presses i hele klaser, uden maceration eller efterfølgende overpumpning. Under denne proces bliver saften omhyggeligt opdelt i “vin de cuvée" (saft fra den første presning) og “vin de taille" (saft fra den anden presning). Kun cuvéen bruges til at fremstille Sekthaus Raumlands mousserende vin af høj kvalitet.

 

Vinene

Det kræver flere års forberedelse at fremstille blot én flaske af Sekthaus Ramlands mousserende vin. I Tyskland er det tilladt at fremstille mousserende vin i en række forskellige stilarter, men Raumland har dedikeret sig til udelukkende at fremstille Sekt efter den traditionelle metode med andengæring på flaske, en proces, som tager mere tid og er mere arbejdskrævende end at fremstille efter andre metoder. Raumlands vine lagres på bundfaldet mellem 4 og 15 år, før de sælges, og de modtager kun lidt eller ingen dosage efter degorgeringen.

Raumland-familien er fortalere for det, de kalder "Bungunder Sekt", hvilket henviser til Sekt fremstillet af druer, der klassisk forbindes med Bourgogne (især Pinot Noir og Chardonnay); og gennem deres hårde arbejde producerer Raumland i øjeblikket den dyreste tyske Sekt på markedet.
 

Verband Traditioneller Sektmacher

Raumlands engagement i tysk Sekt stopper ikke ved hoveddøren. Han er i øjeblikket formand for "Verband Traditioneller Sektmacher", en sammenslutning af traditionelle Sektproducenter. VTS, der består af 35 producenter af tysk Sekt på den traditionelle metode og af høj kvalitet, håber at kunne ændre det internationale ry for tysk Sekt. For nylig førte Raumland organisationen, som tidligere var kendt som "Verband der Traditionellen Klassischen Flaschengärer", gennem en rebranding og iværksatte en ny kvalitetsstruktur, et nyt navn og et nyt logo.

Foreningens vigtigste mål er at få skabt et juridisk grundlag for VTS-betegnelsen og at beskytte og fremme den tyske oprindelse af de druer, der anvendes til kvalitets-Sekt. På nuværende tidspunkt kan Sekt-producenter købe vin i løs vægt også fra andre lande, gære vinen i Tyskland og mærke slutproduktet som "Sekt fra Tyskland". VTS håber dermed at kunne skelne sine hjemme- og håndlavede mousserende vine af høj kvalitet ud fra industrielt fremstillede mousserende vine.