Details

Mød Sybille Kuntz, Riesling-hvisker fra Mosel

27/04/2023

Sybille Kuntz er nok et relativt nyt navn på den tyske vinscene, men som ejer og vinmager på huset af samme navn har hun dybe rødder i vinindustrien - og en række Riesling vine højt på den tyske stjernehimmel.


 

Vinhus: Weingut Sybille Kuntz

Region: Mosel

Landsby: Lieser

Fokus: Riesling

Dansk importør: Fionia Vin

 

Nok er Sybille Kuntz er et relativt nyt navn på den tyske vinscene – men ejer og vinmager af samme navn har dybe rødder i vinindustrien. Sybille Kuntz er født og opvokset i Lieser, en landsby ved Moselfloden nær Bernkastel, hvor hendes familie har huseret siden 1500-tallet og gjort sig gældende inden for flere forskellige områder af vinbranchen. Sybille Kuntz' forståelse for vinfremstilling kan i høj grad tilskrives den lange historie, der er gået forud for grundlæggelsen af hendes ejendom: Lige fra produktion af fade og handel med vin til dyrkning af vinstokke og fremstilling af vin for andre vinbønder.

Sybille lærte i en tidlig alder at passe vinstokke af sin far på familiens vinmarker. Hun havde dog ikke forestillet sig en fremtid inden for vinavl og valgte at lægge vinmarkerne bag sig for at studere erhvervsøkonomi i Wuppertal i nærheden af Düsseldorf. Som hjælp til at finansiere sine studier åbnede hun i 1981 en vinbutik, hvor hun først solgte vine fra sine forældres vingård, men snart udvidede hun sit sortiment til også at omfatte andre ejendomme for at imødekomme en stigende efterspørgsel. Ved at købe ind til butikken fik hun kendskab til vine fra flere forskellige regioner og andre stilarter, hvilket i sidste ende inspirerede hende til at grundlægge sin egen vingård. Hun havde nemlig fundet ud af, at Riesling havde et større potentiale end de lette, sødmefulde vine, som dominerede på den tid:

“Mine krav til, hvad der tæller som en god vin blev enten for høje, eller også gik det nedad for kvaliteten i den vin, jeg købte. Så jeg sagde til mig selv: Det kan du gøre bedre!”

Sybille startede med en lille parcel vinmarker på en halv hektar i 1984. Siden grundlæggelsen har ejendommen udelukkende produceret Riesling, den dominerende drue på Sybilles hjemegn. Tørre vine var fra start i fokus sammen med økologiske dyrkningsmetoder. Som “die Chefin”, altså Chefen, er Sybille involveret i alle daglige opgaver på vingården; og sammen med sin mand, Markus Kuntz-Riedlin, som er ønolog og stammer fra Baden, har hun udviklet en særlig stil, der er unik for Sybille Kuntz Riesling.

 

Gamle stokke og økologisk dyrkning

I dag har ejendommen 20 hektarer med Riesling-vinstokke med en gennemsnitlig alder på mellem 45 og 100 år. De ligger fordelt på tre områder: Lieser Schlossberg, Bernkastel-Kues Weisentein og især ved Lieser Niederberg-Helden. Niederberg-Helden har været klassificeret som Grosse Lage (grand cru) siden 1804, da Napoleon sendte terroireksperter ud for at vurdere vinmarkerne i den på daværende tidspunkt franske del af Mosel. Endnu tidligere havde romerne anerkendt stedets potentiale og plantet vinstokke for to tusinde år siden. Rester af gamle romerske vinpresser findes stadig for foden af skråningerne i dag.

Niederberg-Helden vender mod syd med en hældning på op til 70%, og vinstokkene har rodsystemer så dybt som 15 meter ned i den mørkje Devonskifer. Sybilles første parceller blev arvet fra hendes familie, hvor godsets ældste vinstokke blev plantet i 1920'erne med en såkaldt massal selektion; en praksis, hvor man bruger ældre vinstokke til at opformere nye vinmarker på samme sted. Og vinstokkene er upodede, dvs. de står stadig på deres egne rødder.

Sybille har efterhånden erhvervet hele 8 hektarer på Niederberg-Helden, og flere gange har hun købt gamle vinstokke, som de tidligere ejere havde opgivet på grund af lavere udbytter og det vanskelige arbejde, som de stejle skråninger kræver. Sybille så dog vinstokkene som historisk betydningsfulde og som en mulighed for at udvikle en unik karakter i sine vine. Sybille Kuntz og nogle få andre lokale producenter får dermed æren for at have genoplivet dette ansete stykke af Mittelmosel. For over 10 år siden deltog godset i et forskningsprojekt ved vinuniversitetet i Geisenheim med det formål at beskytte og sikre vinstokke med egne rødder, der er plantet før 1950.

Siden hun var indehaver af egen vinhandel, har Sybille været overbevist om, at vine, der er dyrket økologisk, er bedre, og derfor er alle Sybille Kuntzs Rieslinger siden 1990'erne blevet produceret efter økologiske dyrkningsmetoder: Uden herbicider og andre kemikalier i vinmarkerne. Hun mener, at det hårde manuelle arbejde, der ligger i at producere økologiske vine, er en lille pris at betale i bytte for ren og sund Riesling. Godset opnåede “Bio-Weingut" økologisk certificering i 2013 og har været Demeter-certificeret biodynamisk siden 2016. “Den øgede opmærksomhed, vi giver vinstokkene har styrket vores forbindelse med vinmarkerne,” forsikrer hun.

 

Sybilles vine

I kælderen benytter Sybille sig af kortere eller længere skindkontakt før gæringen, alt afhængigt af druernes modenhed, for at opnå den mest komplekse smag. Samtidigt anvendes blide pressemetoder for at bevare vinenes finesse. Alle vine er vidnesbyrd om Sybilles personlige præferencer: Hvordan hun mener, at Riesling, der er autentisk for Mosels terroir, skal føles og smage.

Sybilles vine er "farvekodet" på etiketterne, idet de bruger "naturens farver" til at angive modenhedsniveauet og smagsprofilen. Mens Kabinett Trocken-vinen bærer en blå etiket, med reference til den blå Devon-skifer, er resten af vinene i den klassiske biodynamiske Riesling-linje mærket efter drueskallernes farve på høsttidspunktet. Qualitätswein Trocken er angivet med grønt for den tidligt høstede grønne frugt; Spätlese Trockens gule etiket afspejler den gyldne farve på de fuldt modne druer; Auslese Feinherb har en violet etiket, der symboliserer virkningen af tidlig botrytis (ædelråd) på druernes skind; og så videre.

Har du endnu ikke smagt Sybilles Riesling, anbefaler hun den grønne Qualitätswein Trocken som den bedste introduktion til hendes arbejde. Er man mere til naturvine, har hun den spændende Orange Riesling, passende mærket med orange etiket, som er gæret med skallerne og flasket ufiltreret.

 

Fra Mosel til Baden

Sybilles kærlighed til vin har også bredt sig ud over Mosel til Baden, hvor hendes mand Markus Kuntz-Riedlin kommer fra. Sammen grundlagde de Weingut Riedlin i 2010 på en mark for foden af Schwarzwald, som hans familie har dyrket siden 1656. Weingut Riedlin dyrker udelukkende Spätburgunder (Pinot Noir) efter de samme biodynamiske principper som hjemme i Mosel, og de opnåede Demeter-certificering i 2018. Ud over Riedlins rød- og rosévin bruger Sybille og Markus et lille destilleri på Riedlin-ejendommen til at destillere spiritus af vingær og kvas, og de er mærket Sybille Kuntz Mosel-Riesling Weinbrand og Riedlin Brillant.