Details

Nyheder

Saale-Unstruts fremtid: Konni & Evi

17/09/2022

Saale-Unstrut lyder nok ukendt for de fleste, men det er hjemsted for århundreders tysk vinfremstillings-historie og mange dedikerede vinbønder.


Der er blevet dyrket vin i dette Tysklands nordligste vindistrikt siden 998 e.Kr., men typisk med et lavt udbytte på grund af de hårde vækstbetingelser; og ikke mindst de mange konflikter i det 20. århundrede. 

Efter Anden Verdenskrig blev Saale-Unstrut og det nærliggende Sachsen en del af Østtyskland, der var tæt allieret af det tidligere Sovjetunionen. Med magtskiftet fulgte en ændring i vinfremstillingen: Næsten alle regionens vinmarker blev samlet i store, statsstyrede kooperativer, og kvalitetsvinfremstilling var svær at finde i disse tider. Især de gamle vinstokke led uden den opmærksomhed, som et så nordligt vinområde har brug for. Selv efter Tysklands genforening i 1990 var Saale-Unstruts vinproduktionshistorie stort set udokumenteret, og de fleste af de producerede vine blev konsumeret lokalt.
 

Vendepunktet

Her i det 21. århundrede kom så Konni og Evi, to lokale helte, der har bidraget til at genoprette produktionen af kvalitetsvin i Saale-Unstrut. Konrad Buddrus, normalt forkortet Konni, er født og opvokset i Saale-Unstrut, i Burgscheidungen, hvor han som 12-årig arbejdede for et lille vinhus for at tjene sine lommepenge. Vinfremstilling blev hurtigt Konnis liv; fra uddannelse i kooperativer i Saale-Unstrut til internationalt arbejde i New Zealand og Østrig. Han fortsatte med at studere vinavl og ønologi i nærheden af Würzburg, hvor han også mødte sin partner (og vinbonde), Eva-Maria Wehner, forkortet Evi. 

Evi er født i Rhön-bjergene, hvor hun voksede op og uddannede sig til lærer; og mens hun underviste i Würzburg, mødte hun Konni. Selv om Evi ikke havde nogen baggrund inden for vin, fulgte hun Konni nordpå til Saale-Unstrut, hvor parret købte en lille vinmark, der ikke engang fyldte en tredjedel af en hektar. Derfra blev mærket Konni & Evi skabt i 2016. Parret har fortsat arbejdet sammen om at lave spektakulære Saale-Unstrut-vine, og både Konni og Evi er involveret i alle dele af vinfremstillingsprocessen, fra vinmark til flaske.
 

Naturlig kvalitet som udgangspunkt

Kvalitet har altid været Konni og Evis vigtigste prioritet. Faktisk begyndte de først at høste fra en parcel med gamle vinstokke, som blev plantet over 20 år før Østtyskland overhovedet eksisterede. Det er meget vigtigt for parret at bevare Saale-Unstruts historie gennem de gamle vinstokke. I løbet af de seneste fem år har Konni og Evi derfor erhvervet sig 18 yderligere parceller med gamle vinstokke, som i alt nu udgør knapt fire hektarer. 

Disse vinmarker er spredt ud over en radius på 25 km omkring Saale-Unstrut, og hver enkelt parcel blev omlagt til økologisk landbrug, da Konni og Evi købte dem. Hver parcel gødes biodynamisk ved hjælp af gødning sprøjtet med hornsilica, og vinstokkene er anbragt under net for at beskytte mod fugle. 

Størstedelen af Konni og Evis vinmarker er plantet i stejle eller terrasserede områder, hvilket resulterer i tidskrævende håndarbejde hver høstsæson. De vanskelige landskaber kombineret med korte vækstsæsoner og hårde vintre resulterer i lave udbytter med det højeste fokus på kvalitetsdruer. Det er klart, at Konni ikke ville have det på nogen anden måde. Når han udvælger frugten fra vinstokken, stoler han udelukkende på smag i stedet for måling af most, hvilket er endnu et bevis på mærkets naturlige, detaljerede vinfremstilling. 
 

Konni & Evis vine

Når druerne er plukket, selvfølgeligt ved håndkraft, forarbejder Konni og Evi deres høst ved hjælp af en simpel kurvepresse, hvilket tager op til 20-24 timer for hvert parti druer. Derefter overføres saften til tætte egetræsfade, der er fremstillet af eg fra Harzskoven, der ligger ca. en time nord for deres vinmarker. I nogle af mærkets bedste år produceres der omkring 12.000 flasker. 

Silvaner-sorten udgør omkring 70 procent af Konni & Evis portefølje, som sammen med Müller-Thurgau er fælles for de fleste vinhuse i Saale-Unstrut. Konni & Evi producerer skære, syredrevne vine med en kompleksitet og finesse, som stort set er uhørt i regionen. Parrets vine er knogletørre og har et lavt alkoholindhold, for det meste mellem 10 og 11 procent. Fra Portugieser til Riesling til Weissburgunder. Alle Konni og Evis vine fremhæver Saale-Unstruts kalkstensjord og unikke kølige klima. 
 

Schoolhouse Rock

Ud over hårdt arbejde og praktiske, detaljeorienterede metoder, er skolen et fælles tema i Konni og Evis virksomhed. Selv om Evi forlod sit hjem i Würzburg for at fortsætte med at lave vin med sin partner, har hun aldrig mistet sin kærlighed til undervisningen. I dag arbejder Evi fortsat som skolelærer på fuld tid (ved siden af selv at være forældre til to børn), og de driver Konni & Evi-brandet i løbet af de sene nætter og weekender. 

Sjovt nok producerer Konni og Evi også deres vine i en gammel skolebygning, der er blevet til en kælder, som engang var den mest imponerende bygning i området. Det gamle cafeteria fungerer som et lagerrum for friskmærkede flasker, mens siddepladserne fungerer som vinkælder. Ligesom Konni & Evi-mærket fortæller det gamle skolehus en historie om Saale-Unstruts fortid, samtidigt med at det skaber en genoplivning af kvalitetsvin fra regionen.