Details

Nyheder

Sofia Thanisch og Mosels stærke kvindedynasti

26/12/2023

Portræt: Wwe. Dr. H. Thanisch Erben Thanisch har i dag eksisteret gennem 12 generationer, og i dag er det 11. generations Sofia Thanisch, som står i spidsen for det klassiske Moselhus.


 

Wwe. Dr. H. Thanisch Erben Thanisch – i daglig tale bare “Dr. H. Thanisch” – blev grundlagt af Dr. Hugo Thanisch tilbage i 1636 og har i dag eksisteret gennem 12 generationer. I dag er det 11. generations Sofia Thanisch, som står i spidsen.

 

Kvinder i front

Traditionen for kvindeligt lederskab hos Wwe. Dr. H. Thanisch begyndte, da Dr. Hugo gik bort i 1895. Godset gik til hans kone Katherina og blev opkaldt efter hende med tilføjelsen "Wwe", Witwe, som betyder enke. Enkefru Katharina var blot 29 år gammel og havde tre børn, da hun trådte ind i den historisk set mandsdominerede vinindustri. Men hun hjalp med at skabe plads til kvinder i vinindustrien og indledte traditionen med kvindeligt lederskab hos Wwe. Dr. H. Thanisch. Katharina højnede ejendommens omdømme og var desuden medstifter af VDP i 1910.

 

Sofia Thanisch og døtre

Den nuværende ejer, Katharinas oldebarn Sofia, blev den 11. generation i alt og den 4. generation af kvindelige ejere, da hun overtog i 1996. Sofia er født i Bernkastel og har studeret vitikultur og ønologi på Tysklands anerkendte vinuniversitet Geisenheim, og hun har desuden studeret i Japan. Hun har været involveret i vingårdens drift siden 1983 og tidligt inspireret til at videreføre familiens traditioner inden for vinfremstilling – og ikke mindst forpligtet til at fortsætte de høje kvalitetsstandarder. Samtidigt med at Sofia hylder sin families århundreder lange erfaring med vinfremstilling, anerkender hun også behovet for konstant at tilpasse sig tidens forhold og til stadighed lade sig inspirere af beliggenheden ved Mosel-floden: "Hvis man holder op med at ro på en flod, driver man baglæns,” som hun så fyndigt udtrykker det.

Fire generationer af kvinder er allerede imponerende og sjældent i vinverdenen; og imponerende nok forbereder femte generation sig på at overtage tøjlerne, idet Sofias døtre så småt har sluttet sig til hendes team: Juliane hjælper med marketing, og Christina fungerer som junior manager på ejendommen og vil en dag overtage familievirksomheden som 12. generation og den fem kvindelige leder. Ligesom sin mor har Christina studeret på Geisenheim og fået erfaring på anerkendte vingårde såvel i Tyskland som i udlandet.

 

Skiferskråninger og håndarbejde

Dr. H. Thanisch har terroir og bæredygtighed som ledetråde for forvaltningen af deres vinmarker. Godset følger det enkle men effektive motto, “Jo mindre indblanding i vinfremstillingsprocessen, desto bedre bliver vinen”. Familien holder på, at naturlige processer skaber sunde vinmarker til de fremtidige generationer; og for at sikre optimalt modnede druer af høj kvalitet høster vingården druerne ved håndkraft.

Thanischs vinmarker strækker sig over ni hektarer stejle skråninger på skiferjord i og omkring by Bernkastel, og de er beplantet med 100% Riesling-druer, der giver mineralske vine med en knivskarp balance mellem sødme og syre. Mange af ejendommens vinmarker har været i familiens eje gennem generationer. Mest kendt er "Bernkasteler Doctor"-parcellerne, som har været i familiens eje i mere end 200 år.

Vinmarken Doctor, der grænser op til selve byen Bernkastel, er kendt over hele verden og betragtes som det dyreste stykke landbrugsjord i Tyskland. Med en eksponering fra syd til sydvest og en hældning på mellem 60 og 70% får vinstokkene (der i gennemsnit er mere end 60 år gamle og overvejende upodede, dvs. står på deres egne rødder) optimalt solskin hele dagen. De gunstige klimatiske forhold og den grå skiferjord resulterer i fyldige, krydrede og mineralske Riesling-vine, som når de højeste kvalitetsstandarder.

 

Rige, klassiske vine

Wwe. Dr. H. Thanisch Erben Thanisch er stolte af at lave unikke vine, der kombinerer en let, elegant stil med stor fylde og dyb kompleksitet. Med levende syre og mineralitet, lavere alkoholniveauer og lang lagringstid er de indbegrebet af klassiske Mosel-egenskaber. Thanisch er som nævnt udelukkende dedikeret til Riesling, og vinene afspejler druens alsidighed med stilarter fra knastør over halvtør og helt til ædelsød. Faktisk hævder vingården, at deres Bernkasteler Doctor TBA fra 1921 var den første Trockenbeerenauslese Riesling produceret i Mosel!

Dr. H. Thanisch satser på spontan, naturlig gæring. Deres første klasses vine vinificeres alle på traditionelle Fuder-egetræsfade, alle 50 år gamle eller ældre, hvilket giver vinene mulighed for at blive blødere, mere afbalancerede og mere modtagelige for yderligere lagring. Med så lidt indgriben som muligt giver vingården sine vine muligheden for at udvikle unikke egenskaber fra de respektive årgange og vinmarker.

Til dem, der endnu ikke kender Wwe. Dr. H. Thanisch Erben Thanisch, anbefaler Sofia først at smage en Thanisch Kabinett Gutswein og den tørre stil Bernkastel-Kues Alte Reben – eller selvfølgelig enhver vin fra Bernkasteler Doctor-vinmarken! For at skelne Sofias vine fra andre i den vidtforgrenede Thanisch-slægts vine, skal du bare kigge efter "Thanisch + VDP" på etiketten; så er du sikkert i havn hos Wwe. Dr. H. Thanisch Erben Thanisch.

 

Vinhus: Wwe. Dr. H. Thanisch Erben Thanisch

Område: Mosel

Landsby: Bernkastel-Kues

Fokus: 100% Riesling

Dansk importør: L’Esprit du Vin

DCIM\100MEDIA\DJI_0033.JPG