Details

Nyheder

Spot på Christian Dautel

20/11/2022

"Store vine er ikke kun karakteriseret ved koncentration og kompleksitet, men også ved balance og elegance” — Christian Dautel


Vinhus: Weingut Dautel   https://weingut-dautel.de/

Lokation: Bönnigheim

Region: Württemberg

Druesorter: 24% Riesling, 18% Spätburgunder, 16% Lemberger, 12% Weissburgunder, 30% andre (Trollinger, Cabernet & Chardonnay)

Dansk importør: Løgismose   https://loegismose.dk/vin/producenter/weingut-dautel/

Ud af kooperativerne

Familien Dautel er dybt forbundet med Württembergs historie. I 500 år har de dyrket druer og lavet vin i den mindre kendte sydtyske region. Württemberg var i en periode domineret af store kooperativer, hvor producenterne i regionen var tvunget til at dele deres ejendom mellem børnene. Men eftersom de enkelte vinmarker blev mindre for hver generation, brød Ernst Dautel med denne praksis i 1970'erne.

Ernst var kendt som en rebel i vinverdenen og gjorde Weingut Dautel til en banebrydende producent, et af de første vinhuse i Württemberg, som aftappede sine egne vine og dermed ikke var afhængig af andres druer gennem kooperativerne. Hans ældste søn, Christian Dautel, er fra barns ben dybt præget af sin fars passion for kvalitetsvine. Christian voksede op i familiens vinmarker og tog på ferie på nogle af verdens mest prestigefyldte ejendomme.

Christian havde altså et godt kendskab til vin med hjemmefra og studerede siden på universitetet i Geisenheim, ønologi ligesom sin far. Under sine studier rejste Christian rundt og var i praktik hos nogle af verdens bedste producenter— i Sydafrika, USA, Australien, Østrig og Frankrig. Her fik han inspiration til nye teknikker, som han kunne anvende derhjemme; men altid med Dautel-familiens filosofi og Württembergs særlige identitet i tankerne.

Christian afsluttede sine studier på Geisenheim i 2010 og vendte hjem for at producere sin første årgang sammen med sin far. I dag er han ejer og ledende kældermester på Weingut Dautel og er involveret i absolut alt på ejendommen, lige fra arbejdet i vinmarken til at tage imod besøg og forestå vinsmagninger. Christian er lige på i alle sine roller på Weingut Dautel.

 

Familiens vinmarker

Ifølge Christian og resten af Dautel-familien laves store vine i vinmarkerne og ikke i kælderen. Der har været dyrket vin i Württemberg mindst siden 700-tallet, og regionens stejle skråninger og kalkholdige 200 millioner år gamle jordbund er Weingut Dautels fokus. Med kun 17 hektarer vinmarker fordelt mellem fire Grosse Lagen og to Erste Lagen-områder planter Christian druerne i overensstemmelse med beliggenhed, jordbundens egenskaber og de særegne mikroklima på hvert enkelt sted.

Weingut Dautel anvender en naturlig, men intensiv arbejdsgang i vinmarkerne. De bruger bæredygtige dyrkningstiltag som f.eks. at introducere forskellige nyttige insekter for at stabilisere økosystemet og samtidigt øge biodiversiteten. Hver vinmark er organisk gødet og beskæres og høstes udelukkende med hånden for at sikre de sundeste druer af højeste kvalitet hver årgang. Selvom traditionen er rygraden i ejendommen, har Christian udviklet sin egen stil i vinmarkerne takket være sin kontakt med verdens bedste producenter.

 

Christians vine

I kælderen holder Dautel stædigt fast på, at vine ikke laves efter en formel men ud fra en dyb forståelse af hvert enkelt oprindelsessted og hver enkelt druesorts karakter. Christian har altid som mål at fremhæve det specifikke terroir på tværs af årgangene. Godset fokuserer på at producere elegante, komplekse vine med et stort lagringspotentiale, fra tør Riesling og Pinot Blanc til kraftig Lemberger— og alt derimellem.

For at forstå husets stil anbefaler Christian, at man starter med Estate Riesling. Med smag af friske urter og frugt er Dautels Riesling det perfekte eksempel på den elegante, fine stil, som han stræber efter.

Weingut Dautel er desuden kendt for at have været pionerer inden for barriqueslagring, og familien har arbejdet med små egetræsfade siden midten af 1980'erne. Christian er altid på udkig efter innovation og benytter sig af større egetræsfade, når det er nødvendigt for at fremhæve druesorten og vinmarken uden at overdøve vinen med trænoter.

Weingut Dautels status som oprørere blev for alvor slået fast i 1985, da Ernst Dautel kæmpede for at få officiel tilladelse til at dyrke Chardonnay i regionen, mens han stræbte efter autentiske vine af høj kvalitet. Ernst endte med at få en særlig tilladelse til at dyrke Chardonnay, som nu er en af Württembergs bedste druesorter. Christian og Weingut Dautel dyrker stadig druer fra de samme Chardonnay-vinstokke den dag i dag, og der er ingen tegn på, at de snart vil holde op…