Details

Theresa Breuer - Rheingaus power woman

22/08/2023

Theresa Breuer driver sin families 130 år gamle ejendom Georg Breuer videre med fokus på arbejdet i vinmarken og en passion, der er næret af familiens historie og mange års personlig erfaring.


 

Theresa Breuer er født i 1984 og opvokset i Rheingau-området, og hun påtaget sig vinfremstilling på sin familieejendom, Georg Breuer, som sin livsopgave. Efter endte studier i International Wine Business på vinuniversitetet i Geisenheim og en høst i Clare Valley, Australien, vendte Theresa sig mod turistbranchen. Men hun indså hurtigt, at hendes hjerte hørte til i vinens verden. Da hun var blot 20 år gammel, begyndte hun officielt at arbejde hos Georg Breuer i 2004, efter sin fars alt for tidlige død. Her fandt hun tryghed i at arbejde i de vinmarker, som hendes far havde brugt så mange år på at passe.

Vingården blev grundlagt i 1880 og har været ejet af Breuer-familien, siden den blev købt af Peter Breuer i begyndelsen af det 20. århundrede. Den overgik til sidst til hans søn Georg, som gav vingården sit nuværende navn, udvidede besiddelserne og begyndte at eksportere vine til hele Europa. Georgs sønner Bernhard (Theresas far) og Heinrich fortsatte deres fars arbejde og gik ind for et klassifikationssystem for vinmarker baseret på geologi, historisk præcedens og kvalitet; og de slog ind på en tørrere stil af Rheingau-vine. Bernhard var et centralt medlem af Charta, en organisation, der blev dannet for at promovere Rheingau som perfekt egnet til produktion af tør Riesling af høj kvalitet; og hans arbejde skaffede vingården international anerkendelse fra 1980'erne til i dag. Brødrene udvidede til sidst ejendommens besiddelser til over 30 hektarer, herunder topmarker i Rüdesheim og Rauenthal.

I dag ejer Theresa den nu 40 hektarer store ejendom, og hendes ansvarsområder spænder fra at føre tilsyn med de daglige processer i mark og kælder til salg og markedsføring. Selvfølgelig støttet af et talentfuldt team, en vingårdschef og kældermester.

 


Bæredygtig vinavl

Georg Breuers vinmarker er opdelt i 180 parceller ved tre landsbyer i området, beplantet med 80% Riesling og 12% Spätburgunder (Pinot Noir), mens Pinot Gris og Pinot Blanc udgør resten af vinstokkene. 50% af vinmarkerne ligger på stejle skråninger med forskellige terroirer — med tre værdifulde steder i Rüdesheim (Berg Schlossberg, Berg Roseneck og Berg Rottland) samt monopol-marken Nonnenberg i Rauenthal.

Godset har været certificeret bæredygtigt siden 2013, og alle vinmarker dyrkes med i henhold til standarderne fra Fair'n Green, en forening for bæredygtig vindyrkning, som Georg Breuer var et af de første medlemmer af. Godsets miljøbevidste og økologiske metoder omfatter reduktion af udbyttet, ingen brug af herbicider eller pesticider, naturlig gødning og afgrødediversificering for at fremme et sundt økosystem. Huset er desuden en del af det tyske AmBiTo-projekt for at bevare biodiversiteten, og deres samarbejde med Fair'n Green strækker sig til at arbejde hen imod klimaneutral produktion i alle aspekter af energi- og ressourceforbruget.

 

Terroir-vine og en særlig signatur-vin

Alle Georg Breuer-vinene fremstilles efter traditionelle, håndværksmæssige metoder, efter et intensivt fokus på arbejdet i vinmarkerne og druernes sundhed under høsten. Vinhuset er stolt af at prioritere ekstrakt og dybde frem for udbytte, og høstdatoen bestemmes af druernes sundhedstilstand for at sikre en perfekt afbalanceret, struktureret og aromatisk vin.

Når druerne er høstet, altid manuelt, presses de forsigtigt, og gæringsprocessen begynder enten naturligt eller med en pied de cuve (brug af vild, indfødt gær fra vinmarken som opstart til en ren gæring, der forbruger alt sukkeret, så det resulterer i en tør vin). Til topvinene foregår gæring og élevage i store gamle fade, mens der bruges en blanding af fade og rustfri ståltanke til ejendommens almindelige vine. Hver vin skal bestå ejendommens strenge krav til kvalitet, da teamet mener, at de selv skal kunne nyde at drikke hver eneste vin, de skaber. Georg Breuer-vinene er unikke, da de har minimalt med tilsætninger, hvilket gør deres renhed til deres definerende faktor.

Georg Breuer afspejler Rheingau-regionens historie og er især kendt for sine Riesling vine, især Ortswein Riesling fra de forskellige landsbyer, der repræsenterer karaktererne og egenskaberne i Rüdesheim, Rauenthal og Lorch. Dertil kommer Grosses Gewächs (grand cru’erne), de store enkeltmarks-Riesling vine, der udtrykker individualiteten på de allerbedste dyrkningssteder.

Til dem, der ikke kender deres vine, anbefaler Theresa selv Riesling "Terra Montosa". Navnet, der betyder "stejlt land" på latin, stammer fra optegnelser, der går tilbage til 1074, og som understreger vinmarkernes historie på Rüdesheims skråninger. Hun forklarer, at vinen fra de stejle skråninger samler druer fra mange af deres smukkeste steder i én flaske og demonstrerer vingårdens essens gennem sin smag.

Ud over Riesling fås også Spätburgunder fra Georg Breuer. Vingården producerer også de andre burgundersorter og er desuden begyndt at dyrke den næsten glemte historiske drue Orleans.

 

Vin og kunst

Da Bernhard Breuer ledte efter en ny måde at få sine vine til at skille sig ud på hylderne, begyndte han i 1980 at få forskellige kunstnere til at designe etiketterne til Rüdesheim Berg Schlossberg Grosses Gewächs— en tradition, som Theresa ufortrødent fortsætter. Hvert år udvælges en kunstner, som besøger gården for at få en fornemmelse for vinen og filosofien bag. Med fuld kreativ kontrol til at udtrykke deres vision i deres valgte medie(r), designer kunstneren derefter en etiket, som de føler omfatter vinen og vingården. Maleriet, tegningen eller det grafiske værk trykkes derefter på flasken, ganske som det er. Til gengæld for deres arbejde modtager kunstnerne en sending flasker af vinen, som de kan nyde, som de vil.

 

Vinhus: Georg Breuer

Beliggenhed: Rüdesheim am Rhein

Område: Rheingau

Fokus: Riesling og Spätburgunder

Dansk forhandler: Atomwine