Details

Nyheder Pressemeddelelse

Tidlig høst af sjælden Eiswein i Tyskland

01/12/2020

Den 30. november var vinavlere i flere tyske vinregioner som Nahe, Rheinhessen, Pfalz, Franken og Rheingau i stand til at høste dybfrosne druer. Derved kan vinbønderne i år producere den efterhånden sjældne Eiswein.


Høsten af druer til Eiswein er i hus i Tyskland. Og ifølge Wines of Germany, som er den tyske nationale vinorganisation, er den tidlige høstdato et stort plus for vinkvaliteten, da druerne til den særlige vinproduktion helst skal være så sunde som muligt. Jo kortere tid druerne bliver hængende på stokkene i den vejromskiftelige vintertid, desto mindre risiko er der nemlig for, at druerne tager skade eller går til.

Minimumstemperatur på minus syv grader 
Den udprægede gode sundhedstilstand for druerne giver derfor de bedste betingelser for at producere Eiswein af høj kvalitet i årgang 2020. Det var primært Riesling-druer, der blev høstet, og sorten er særligt velegnet til fremstilling af Eiswein på grund af, at druerne modner sent. I de senere år har vinproducenter ofte måtte vente til januar eller endog februar det følgende år, før den krævede minimumstemperatur blev opnået. 
Ifølge det lokale landbrugsråd blev 66 hektar vinmarker i år forberedt til en mulig høst af druer til Eiswein alene i Rheinland-Pfalz. Kun en udvalgt del er sandsynligvis blevet høstet den 30. november, idet de lovmæssigt fastsatte lave temperaturer ikke blev nået i alle regioner. Det var dog ikke noget problem i vinregionen Franken, hvor temperaturen nåede helt ned på minus 12 grader. 

Ikke hver årgang bliver kronet af Eiswein. Termometret skal minimum ned på minus 7 grader i mindst 12 timer, så druen bliver gennemfrossen, og vandet i druerne fryser til is. Derved tættes koncentrationen i druen, og de udsøgte aromaer forstærkes. Druerne høstes om natten eller i de tidlige morgentimer og presses, mens de stadig er frosne. Druemosten er så sød som honning, og det kræver stor ekspertise at gære en druemost med så højt et sukkerindhold til vin. Til gengæld er belønningen en udsøgt vin med et usædvanligt mangeårigt lagringspotentiale.

Fuld smag - lav alkoholprocent
Eiswein har normalt et naturligt restsukkerindhold på mere end godt 100 gram pr. liter, men i modsætning til søde vine fra sydlige lande har de kun relativt lave alkoholniveauer - ofte kun omkring syv procent.
Det specielle ved disse ædle dråber er, at deres enorme resterende sødme ikke overtager vinen takket være det balancerende modspil af den friske frugtige syre. Eiswein er en værdsat sjældenhed og specialitet, der nyder stor international anerkendelse, og prisen kan godt komme op på 1000 kr. for en halv flaske. 

Eiswein er en ideel ledsager til frugtagtige desserter, is, sorbeter eller til en god stærk blåskimmelost. 

Billedtekst: Årgang 2020 bliver kronet af Eiswein. Hård frost i Tyskland gav vinbønderne mulighed for at høste druerne langt tidligere end normalt.

For pressebilleder og yderligere information kontakt venligst Tina Baungaard-Jensen hos Wines of Germany Danmark, på telefon 41 28 10 01 eller mail tina@bybaungaard.com 

Om vinlandet Tyskland
Tysklands 13 vinregioner er kendetegnet ved en uovertruffen mangfoldighed i udvalget af druesorter. Få andre steder i verden kan prale af næsten 100 forskellige druesorter alene dyrket i for eksempel Rheinhessen eller Pfalz. Tyskland er hjemsted for verdens største beplantning af både Riesling og Weißburgunder, som er det tyske ord for Pinot Blanc. Grauburgunder er også godt med, og kun Italien har en større beplantning af Pinot Gris-druer, mens Tyskland rangerer på tredjepladsen for dyrkning af Pinot Noir, der går under navnet Spätburgunder.  
Læs mere på www.winesofgermany.dk