Details

Nyheder

Tidlig tysk høst af isvin i det kolde vejr

05/12/2023

Vinterens pludselige indtog har medført temperaturer ned på -7 °C i Tyskland, og det gjorde det muligt for vinproducenter i flere tyske vinregioner at høste til Eiswein


Det pludselige vintervejr i store dele af Europa i den seneste uge har medført temperaturer, der lejlighedsvis faldt til under -7 °C i Tyskland— og det gjorde det muligt for vinproducenter i flere tyske vinregioner at sætte krone på 2023-årgangen med høst af isvin (Eiswein).

Vinbønder fra Rheinhessen, Württemberg og Franken var således i stand til at hente de eftertragtede frosne druer hjem. Vinavlerkooperativet Metzingen-Neuhausen rapporterede om en høst på omkring 400 kg druer, cirka 70 liter presset most, ved 140° Oechsle. Vingården Andreas Braun i Volkach i Franken, Bayern, var også i stand til at høste frosne druer til omkring 200 liter Riesling i de iskolde temperaturer.

 

 

Isvinspoker — et risikabelt gamble

Isvin er altid forbundet med en vis risiko for vinbønderne. Hvis temperaturerne ikke bliver kolde nok, betyder det oftest et totalt tab for vinbønderne. Derfor har de områder, der er registreret til isvinhøst oplevet et støt fald i de senere år.

 

Rheinland-Pfalz — godt resultat

I Rheinland-Pfalz har 40 vingårde registreret omkring 32 hektarer til isvinhøsten i år, sammenlignet med kun 24 hektarer i 2022. I de foregående år var tallet 107 hektar (2021) og endda mere end 500 hektar i 2018.

Isvin er en sjældenhed og kræver stor dygtighed af vinmageren. "Især efter et vanskeligt efterår er der kun få vinbønder, der tør tage chancen," udtaler Benjamin Petry, der er vinavlskonsulent i det rheinlandske landbrugskammer. I vinterhalvåret er der primært registreret arealer til Riesling og Silvaner, efterfulgt af Gewürztraminer.

 

Franken: Færre satser

Ifølge oplysninger fra Frankens vinavlerforening satser færre og færre vinavlere i Franken også på isvin, da vintrene bliver varmere og varmere, og frosttemperaturerne hersker ofte kun i januar eller februar. Mens omkring 40 vingårde stadig var i stand til at høste isvin i 2012, var kun syv vinproducenter i stand til at høste i alt omkring 600-700 liter af de eftertragtede druer i 2022.

 

Minus syv graders frost

For at kunne høste til Eiswein skal druerne være gennemfrosne. Det kræver mindst minus syv graders frost i flere timer. De overmodne druer høstes altså frosne og presses ligeledes.

 

Ædelsød specialitet med stor efterspørgsel

Hemmeligheden bag isvine ligger i den tætte koncentration af indholdsstoffer fra druer, der stadig er så sunde som muligt. I frostgraderne fryser vandet i bærrene, og som sådant forbliver det også i vinpressen. Saften drypper derefter fra pressen så sød og tyk som honning. Most med et så højt sukkerindhold kan kun med stort besvær gæres til vin af gæren. Derfor har isvine som regel et meget højt naturligt restsukkerindhold på langt over 100 gram pr. liter; men i modsætning til sydlandske søde vine har de kun et relativt lavt alkoholindhold, ofte kun omkring syv volumenprocent: og samtidigt et højere syreindhold. 

 

Stor international anerkendelse

Det andet særlige træk ved disse vine er netop, at den enorme restsødme ikke bliver for overvældende takket være den friske frugtsyre. Som en sjældenhed og særlig specialitet nyder tyske isvine derfor så stor international anerkendelse.

 

Se hvordan der høstes druer til Eiswein