Details

Nyheder

Tysk Riesling med sødme - som skabt til julemiddagen

22/12/2021

Julen nærmer sig, og dermed er det også tid til at vælge vinen eller vinene til juleaften. Overvej en ny tradition. Riesling Spätlese er nemlig som skabt til julemiddagen.


Traditionel dansk julemad er en tung omgang, og mindst lige så tung og bombastisk har julevinene været på mange danske borde juleaften. Men det er der råd for og uden at gå på kompromis med at få vin og mad til at spille sammen.

Riesling Spätlese er i unge udgaver perfekte til julemiddagen. Når riesling høstes lidt senere (späte lese på tysk) og dermed får en ekstra modenhed og yderligere lidt restsødme, giver de en vin med lige præcis de egenskaber, der kan omfavne alle julemiddagens udfordrende smagselementer. 

Samtidig er der noget lækkert over et læskende glas kold og frugtig hvidvin til den salte, fede, søde, syrlige og tunge julemad. Smid eventuelt en flaske på bordet sammen med den traditionelle tunge rødejulevin. Se hvad der sker.  

Dansk vinekspert har Spätlese på julebordet

Vi har spurgt den danske vinekspert og underviser, Frederik Kreutzer (vinkreutzer.dk) hvad han drikker til juleanden.

"Den klassiske danske juleaftenstallerken stiller store krav til vinen. Her er alt fra tørt, delikat kød, til masser af fedt og salt. Læg hertil diverse søde og syrlige sager som tilbehør og en sauce der er tilberedt over uger. Så er det kompleksitet på højt plan. 

Mit bedste bud er Spätlese fra Mosel, helt klart i den klassiske stil med sødme. Ingen tør riesling til mit julebord. Denne type af vine har sødmen til at matche de brune kartofler, syren til at rense ganen for fedtet, intensiteten til at matche saucen og den delikate frugt til at matche kødet. Bonus er at den lave alkohol gør at man er let til bens, når man skal danse rundt om træet bagefter. 

Mit bud i år bliver en Ürziger Würztgarten 2017 fra Markus Molitor, fra magnum. Den vil jeg dekantere dagen i forvejen, så åbner den sig perfekt op og vil stå som bedste partner på aftenen hos vores familie. Det bliver ikke den eneste vin, men den bedste vin til maden her hos os,” slutter Frederik Kreutzer.

Riesling Kabinett til julefrokosterne

Men det stopper ikke her, Tyskland har endnu mere at byde på i julen. Kan du godt lide et glas vin til julefrokosterne, men har haft problemer med at finde noget som passer til sildene, det sure, det søde, det salte og ikke mindst det fede, så prøv en Riesling Kabinett. Den har også en lille portion restsødme som kan omfavne de smagsmæssige komplekse julefrokoster. Alkoholprocenterne er tilmed i den lavere ende. Ofte kun omkring 8%.

God fornøjelse og glædelig jul

Billede fra Vinekspert og underviser, Frederik Kreutzer