Details

Ziereisen – Sex, Gutedel & Rock'n'Roll

08/11/2023

Hanspeter og Edeltraud Ziereisen er mestre i Spätburgunder, og så slår de et slag for den gamle sort Gutedel, som i Tyskland i dag stort set kun dyrkes i det sydlige Baden.


 

I det sydvestligste hjørne af Tyskland, med udsigt over de snedækkede alper, ligger vinhuset Ziereisen. Familien Ziereisen har haft den lille landsby Efringen-Kirchen i Baden som deres hjem siden 1734. Det ligger direkte ved Rhinen på grænsen mellem Alsace, Frankrig og Schweiz, kendt som Dreiländereck, "trelandshjørnet".

I 1991 tog Hanspeter Ziereisen springet fra tømrerfaget til en helt anden type håndværk: Vinfremstilling. Sammen med sin kone Edeltraud (bedre kendt som Edel) omdannede Hanspeter sine forældres gård til et vinbrug og tappede sin første årgang på flaske i 1993. Drevet af nysgerrighed og passion for at gå til vinfremstilling ubundet af de sædvanlige konventioner, arbejder han bæredygtigt for at skabe førsteklasses vine. VIne, der trives i det solrige region Baden, mens han også dyrker andre afgrøder, driver bed and breakfast og i det små fortsætter sit arbejde med metal og træ som hobby.

 

Rebel med en sag

Hanspeter er kendt for sin rebelstatus blandt tyske vinproducenter. På grund af hans ukonventionelle og til tider eksperimenterende teknikker søger Ziereisen ikke Qualitätswein-status, topkategorien "kvalitetsvin" i den tyske vinlovgivning. Men det betyder ikke, at Ziereisens vine er af lav kvalitet. Tværtimod, de modtager jævnligt priser og høje bedømmelser og er populære både i Tyskland og i udlandet. Pointen er, at Hanspeter og Edel prioriterer individualitet. I stedet for at ændre deres intuitive og kreative vinavls- og kælderpraksisser for at opnå klassifikation, læner de sig stolt op ad den lavere Landwein-kategori. Dermed bryder de væk fra mainstream og laver vine på deres egne præmisser. I dag er Ziereisen en af Badens topproducenter, kendt som vinmagere, der var modige nok til at bane vejen for den nye Landwein-bevægelse med fokus på topkvalitet, som nu vokser både i Baden og i resten af Tyskland.

Hanspeter og Edels børn, Ida og Johann, hjælper også til på familiens vingård og håber, at de en dag kan fortsætte deres forældres tradition for stilistisk og rebelsk vinfremstilling af høj kvalitet.

 

Mangfoldige vinmarker

 

Efringen-Kirchen og Ziereisens vinmarker ligger i en af Tysklands varmeste og sydligste regioner. Det ligner Bourgogne, lige fra det varme, solrige klima til den rige kalkstensjord. Disse forhold giver fantastiske Spätburgundere (Pinot Noir) og Gutedel (kendt som Chasselas i Schweiz), som udgør størstedelen af Ziereisens beplantning. Hanspeter dyrker også Weiss- og Grauburgunder (Pinot Blanc og Pinot Gris), Chardonnay, Muskat, Gewürztraminer samt Syrah på Ziereisens stejle, sydvendte skråninger. Han er ikke bange for at eksperimentere med sorter, jordbundsforhold og vinstokdensitet. I sidste ende har det været med til at øge Weingut Zieresens vinmarksareal fra 0,5 hektar i 1991 til 21 hektarer i dag. 

Ziereisen tror fuldt og fast på, at kvalitet opstår i vinmarken, og familien arbejder bæredygtigt og tæt sammen med naturen for at fremstille naturnære, karakterfulde vine. Der bruges ikke kunstgødning eller sprøjtemidler på vinstokkene, og Hanspeter og Edel prioriterer håndarbejde i vinmarken. De arbejder hårdt på at forstå de særlige forhold i deres jord og vinstokke for at skabe udtryksfulde og let drikkelige vine, der afspejler skønheden i deres vinmarker.

 

Vaskeægte landvine

 

Hanspeter og Edels opmærksomhed på detaljer og manuelt arbejde slutter ikke i vinmarkerne. Efter først at være blevet håndplukket fra vinstokkene, bliver druerne placeret på et sorteringsbord for at blive godkendt individuelt, før vinfremstillingsprocessen begynder. Ziereisen accepterer kun sunde, modne bær for at garantere den mest vellykkede spontane gæring. 

Når druerne har fået Ziereisens godkendelsesstempel, gæres alle vine spontant i neutralt træ. Egetræsfadene kommer fra Assmann Büttnerei fra Franken, kendt som en af de sidste håndlavede tøndeproducenter i Tyskland, og varierer fra 225 liter til 3500 liter, afhængigt af vinens kvalitet. Maceration finder sted i 6-8 uger, før de røde druer presses i en pneumatisk presse, efterfulgt af lagring på det fine gær i mindst 20 måneder før aftapning på flaske uden filtrering.

 

På samme måde behandles Ziereisens hvidvine af højeste kvalitet mere som rødvine, der lagres i træfade, hvor Hanspeter lader dem gære ved omgivelsestemperaturer - nogle gange så længe som 20 måneder - før de tappes på flaske uden filtrering. I modsætning til de fleste hvidvine fra Baden, som tappes unge for at få en frisk, frugtagtig smag, går Ziereisen mod strømmen for at skabe jordede, krydrede og røgede vine fra deres enkeltmarks Pinot Blanc, Pinot Gris og Gutedel af højeste kvalitet.

Ziereisen tilbyder en række vine, herunder almindelige vine fra vingården, sofistikerede enkeltmarksflasker, premiumvine fra et specifikt terroir og "Jasper"-vine, som er dyrket fra vingårdens bedste terroir og ældste vinstokke og opkaldt efter den ædelsten, der findes i vinmarkerne. Uanset hvor dygtig man er til at drikke, tilbyder Ziereisen håndplukkede vine af høj kvalitet med minimal indgriben i kælderen for at opnå en saftig, men afbalanceret flaske.

 

En musikalsk kælder

 

Ligesom deres vine organisk afspejler Badens karakteristiske terroir, blev Ziereisens kælder bygget med familiens egne tendenser i tankerne. Mens Hanspeter med glæde tog springet fra træarbejder til vinmager for to årtier siden, mistede han aldrig sin passion for tømrerarbejde. Det er derfor, at Ziereisens underjordiske kælder, den nyeste tilføjelse til ejendommen, har en usædvanlig klang. 

Den ligger lige uden for landsbyen, og Hanspeter har bedt den tyskfødte skulptør og lydkunstner Trimpin om at beklæde kælderens tag med en lang række hængende stave, eller stykker af udtjente vintønder (ikke på billedet). Installationen er et instrument, hvor kælderloftet er programmeret til at spille melodier som en gigantisk xylofon. Selv om det virker som en besynderlig tilføjelse, er installationen endnu en detalje, der beviser Hanspeter og Edels dedikation til at skabe smuk, unik kunst - uanset om den er dyrket og tappet på flasker eller hængt op i et kælderloft.