Details

Nyheder

Optimistisk start på vinhøsten i Tyskland

15/09/2021

I mange tyske vinområder er de første vinproducenter i gang med høsten af druer til mousserende vine (sekt) og andre af de tidligste druer.


Efter den kølige og delvist regnfulde sommer er den solrige september i Tyskland særdeles god for druernes sidste modning. Mostvægten (det man kan kalde for modningsgraden), steg i de sidste to uger for Pinot-sorterne med op til 17 grader Oechsle og for Riesling med op til 21 grader Oechsle, afhængigt af regionen. I de officielle Oechslemålinger ligger næsten alle sorter på et gennemsnitligt kvalitetsniveau.

Friske, frugtige vine i den solrige september

De tyske vinbønder er forsigtigt optimistiske med hensyn til de kommende og afgørende uger. Hvis vejret forbliver tørt - og ideelt set bliver til en 'gylden oktober' - er der gode muligheder for en stor årgang med friske, frugtige vine. Det tørre vejr vil være vigtigt for den senere modnende Riesling-drue, som først er klar til at blive høstet fra slutningen af september.

På nuværende tidspunkt giver druernes høje syreindhold allerede de bedste betingelser for mousserende sekt i topklasse.

Høstudbyttet varierer fra region til region

Selvom blomstringen af vinstokkene resulterede i en generelt god frugtsætning, er høstudbyttet i vinmarkerne meget forskellig fra region til region og det vil i mange tilfælde være nødvendigt at foretage selektiv høst.

I dele af Baden og Württemberg reducerede den sene frost også de forventede udbytter, og i Saale-Unstrut beskadigede den kraftige vinterfrost i februar en betydelig del af vinstokkene.

Meget god kvalitet i Ahr

Omkring 10% af vinarealet blev ramt af oversvømmelserne i Ahr. De forskånede og højere liggende vinmarker er dog i god stand takket være den kollegiale hjælp fra andre dyrkningsområder.

De første tidlige Pinot-druer er i øjeblikket ved at blive høstet, og Spätburgunder (Pinot Noir), som dominerer på stedet, kan blive høstet om ca. to uger. Kvalitativt set forventer vinproducenterne i Ahr - trods alle vanskelighederne - en meget god årgang.

Høstmængde lidt under tiårs-gennemsnittet

De første forsigtige skøn over udbyttet på landsplan går ud fra en høstmængde, der ligger lidt under det tiårige gennemsnit på ca. 9 mio. hl. En mere præcis prognose vil være klar om nogle få uger, når høsten er mere fremskreden.